Nyheter Finans
Bærekraftansvarlig Ane Rognved i Odin Forvaltning Foto: Anita Arntzen

ODIN Forvaltning: – Finansmarkedet har et stort ansvar for det grønne skiftet

ODIN har strenge krav til selskap de skal investere i, men helt ute av olje og gass er fondsforvalteren ikke.

Mandag fortalte Cnytt om hvordan bankene strammer til finansieringen av selskap som har høye utslipp eller involvert med disse. Flere fond har kastet olje- og gassinvesteringene ut av porteføljene.

Igjen sitter finansmarkedene med en viktig rolle i det grønne skiftet. Da toppsjef dr. Faith Birol gjestet Forskningsrådet i forrige uke understrekte han nettopp behovet for investeringer.

Sjefanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea er helt klar på rollen finansmarkedet har for å få til det grønne skiftet.

– Uten kapitalmarkedet blir det fryktelig vanskelig å nå målene i Paris-avtalen, sier hun til Cnytt.

DYBDEARTIKKEL: Finansmarkedene tar klimagrep i det grønne skiftet: – Investeringer er nøkkelen

Dra i samme retning

Bærekraftsansvarlig Ane Rongved i ODIN Forvaltning er enig.

– Finanssektoren har et stort ansvar når det kommer til det grønne skiftet, sier hun og peker på at det handler om å ta ansvar, redusere risiko og ikke minst gripe mulighetene som foreligger. Som mange andre innen finansmarkedet peker hun på EUs taksonomi som førende.

– Det handler også om å dra i samme retning. Selskapene må finne gode løsninger og kundene må ta grønnere valg. EU har fått til et ganske omfattende rammeverk for å definere hva som er bærekraftig/grønt og ikke. Dette vil utvilsomt være en gamechanger for både finanssektoren og selskapene.

ODIN  Forvaltning er en del av Sparebank1-alliansen og er en av landets ledende fondsforvaltere. Bærekraftsansvarlig Ane Rongved forteller at de leter etter gode selskap som kan eies over lang sikt. Da er det viktig at disse har en bærekraftig forretningsmodell, og at både ledelse og styre har evne og vilje til forbedring og omstilling.

DYBDELESING: Storbritannia skal kutte utslippene kraftig, det kan ramme norsk gasseksport. Hva skjer da?

Minimumskrav

– Vi har strenge minimumskriterier for hva som er greit å investere i, og som aktiv forvalter står bærekraftsvurderinger helt sentralt i investeringsprosessen. Før en investering bruker vi mye tid på å vurdere de langsiktige utsiktene. Selskaper som ikke er bærekraftige representerer høy risiko, men også tapte muligheter. Eksempler er press og krav fra myndigheter, økte skatter og avgifter, omdømme og evnen til å tiltrekke seg talenter og investorer. Dersom ledelsen og styret i et selskap ikke tar innover seg dette, sier det mye om selskapsstyringen.

Rongved forteller at noen av fondene ennå har eksponering mot petroleum, men understreker at denne eksponeringen er lav.

– Kull og oljesand er ekskludert, men vi har ikke ekskludert olje i alle våre fond. Mange selskaper i petroleumsbransjen faller naturlig utenfor vår investeringsfilosofi. Vi vil se store omstillinger i energibransjen i årene som kommer, men etterspørselen etter olje vil ikke forsvinne med det første.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.