Nyheter
Bjørn Kjærand Haugland i Ny Ålesund under møte med forhandlingsledere fra flere europeiske land for å diskutere prosessen som førte frem til Paris Avtalen i 2015, sammen med tidligere Klima og miljøminister Tine Sundtoft deltok fra norsk side. Foto: Privat

#Sirkulærefolk: Politikere blir ofte for kortsiktige og opptatt av taktiske kamper og prioriteter

Bjørn Kjærand Haugland i Skift mener man kan komme langt ved å bruke sunn fornuft. – I tillegg er det lurt å se hva andre gjør og oppsøke miljøer og nettverk som er opptatt av dette.

Hvordan holder du ut i koronaepidemien? Hva gjør du for at dagene skal bli bedre?

– Jeg må nok innrømme at det er elementer av denne digitale hverdagen jeg liker ganske godt. Har tidligere reist ganske mye, og i så måte har det siste året representert en helt annen arbeidshverdag med mindre reising, mer fleksibilitet i arbeidet og lettere tilgang til nettverket mitt.

Slik sett går egentlig de digitale dagene ganske greit for meg selv om jeg selvsagt savner å kunne møte folk.

Hvor flink er du til å rydde på datamaskinen din?

– Jeg har egentlig god orden og rydder jevnlig på datamaskinen

Hva er det største og mest inngripende tiltaket du har gjort privat for å bli mer bærekraftig? Og var det vanskelig å få til?

– Jeg har nok ikke gjort noen veldig store inngripende tiltak, men har gjort mange kontinuerlige justeringer over de siste 10 – 15 årene.

Har alltid vært opptatt av å ta vare på ting, reparere fremfor å kjøpe nytt. Vi produserer vår egen solstrøm, komposterer alt matavfall og er selvforsynt med egne grønnsaker store deler av året. Jeg har dessuten blitt mye flinkere til å ta kollektive løsninger de siste årene.

Hva gjør dere på arbeidsplassen for å bidra til sirkulær økonomien?

– Vårt største bidrag er nok å drive kunnskapsproduksjon rundt tema og engasjere næringslivet til å implementere konkrete tiltak i egen virksomhet.

Hva er ditt beste spesifikke tips til andre bedrifter/privatpersoner for å bli litt mer bærekraftig eller sirkulær? 

– Bruk sunn fornuft, da kommer du langt. I tillegg er det lurt å se hva andre gjør og oppsøke miljøer og nettverk som er opptatt av dette.

Hvilke forventninger har du til en eventuell ny miljøminister etter valget til høsten?

– Jeg forventer en minister som sammen med regjeringen artikulerer en inspirerende og samlende visjon for Norge.

Jeg synes våre politikere ofte blir for kortsiktige og opptatt av taktiske kamper og prioriteter. Savner de lange linjene og en politikk som bygger tverrpolitisk enighet om noen tydelig prioriterer som omstiller oss til en bærekraftig fremtid.

Når var det du først forsto at bærekraft ville bli en gamchanger for samfunnet?

– Jeg bodde og arbeidet i Kina i 2004 – 2009. Det ble en game-changer for meg. Jeg ble i større grad oppmerksom på hvilke formidable samfunnsutfordringer Kina og resten av verden stod ovenfor. Dette var en tid hvor debatten om klimaendringer nådde en bredere samfunnsdebatt.

Da skjønte jeg at målet om bærekraftig utvikling ville legge føringer for all samfunnsutforming og næringsutvikling fremover og jeg bestemte meg for å bruke all min kapasitet inn i dette skiftet.

Det løfte har jeg holdt, først 10 år som bærekraftsdirektør for DNV og de siste årene som leder av Skift.

Hva mener du sirkulærøkonomi vil bety for det grønne skiftet? Viktig eller bare et moteord?

– Sirkulærøkonomi handler i bunn og grunn om å designe produkter og tjenester for ressurseffektivitet. Kort sagt mer verdiskapning og mindre sløsing. Det er ikke bare viktig, men helt avgjørende for å omstille oss til bærekraftig utvikling.

Hvilke lover og regler tror du vil bli mest utfordrende for det norske samfunnet? Og hvorfor?

– Vi har bundet oss til EU’s klimaplan. Å følge opp med årlige utslippsreduksjoner som leverer 50 – 55 prosent reduksjoner til 2030 vil representere en stor utfordring for oss.

EUs taksonomi er et klassifiseringssystem som bestemmer hva som kan defineres som bærekraftig aktivitet for investeringsformål i hele EU.

For første gang blir det mulig å konkret vurdere om en investering er grønn basert på spesifikke kriterier. Taksonomien vil bidra til økt transparens og tillit i markedet for bærekraftige finans og hindre grønnvasking.

Implementeringen kommer til å ha implikasjoner og nok oppleves som krevende for store deler av norsk næringsliv.

Hvem og hva har inspirert deg mest som person når det kommer til å leve mer bærekraftig og sirkulært?

– Jeg er og har vært privilegert og fått arbeide med mange inspirerende mennesker og organisasjoner de siste årene. Disse har alle vært med å bygge en større bevissthet hos meg om at ingen kan gjøre alt men alle kan gjøre litt. Det er summen av alle de små og store valg vi mennesker gjør hver dag som utgjør hele forskjellen.

Om jeg skulle trekke en person som har inspirert meg så er det Parisavtalens mor Christiana Figueres. Vi har samarbeidet over mange år og hennes optimisme, kunnskap og evne til å kommunisere komplekse sammenhenger på en enkel og forståelig måte er en stor inspirasjon for meg.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere