Har samlet inn paller over Mount Everest
En ny måte å tenke på har sørget for et berg av paller fra JMs byggeplasser.
65.000. Det er antallet paller som byggegiganten JM Norge har gitt nytt liv de siste fem årene.
Det fortalte logistikkleder Morten Trosterud under et seminar i regi av Hold Norge Rent tirsdag.
Seminaret samlet aktører fra bygg- og anleggsbransjen og handlet om omfang og hvordan man kan begrense forsøpling på norske byggeplasser. Tall fra SSB viser at det genereres 2,1 millioner tonn avfall fra nybygg, renovering og riving i Norge. Samtidig er det en stor utfordring med at mye av dette avfallet havner på avveie. De årlige ryddestatistikkene fra Hold Norge Rent viser at en firedel av forsøplingen i Norge kommer fra industri- og næringsaktivitet. En betydelig andel av dette er byggavfall.
EU har satt som mål at 60 prosent av avfallet fra byggenæringen skal utsorteres og sendes til materialgjenvinning. I dag ligger den norske bransjen på omlag 50 prosent.
Trosterud fortalte at han som logistikkleder har hatt fokus på den økonomiske gevinsten i å drive ombruk av materialene.
Høyere enn Everest
– JM satt seg som et mål i 2019 at vi ikke skal kaste paller, sa Trosterud.
Utfordringen var å finne noen som ønsket å ta imot engangspaller og murpaller.
– På et JM-bygg som er tusen kvadratmeter yttervegg, så er det tusen murpaller, sa Trosterud.
Totalt har JM siden 2019 samlet inn 9.750 høydemeter med paller. Betydelig høyere enn Mount Everests 8.234 meter. De 65.000 pallene tilsvarer 13.000 trær, eller et skogsområde på 150 dekar.
– Smartretur samler det inn og jeg har full oversikt i henteportalen over alt jeg har levert inn. Så sendes det ut til våre leverandører. Vi får en kreditnota og begynner å samle inn penger på ting som før ble knust i kontaineren vår. sa Trosterud.
I kroner og øre har ombruken av pallene spart JM Norge for 1,5 millioner kroner i avfallshåndtering og transport.
Mindre avfall
Entreprenørgiganten har siden utvidet til innsamling av kabeltromler. Logistikksjefen sier begge tiltakene er enkle å få i gang, men at det krever at noen står bak og pusher på.
Trosterud forteller at ombruk er en viktig del av selskapet strategi for å redusere avfallsmengdene og at selskapet ønsker å jobbe seg så høyt opp i avfallspyramiden som mulig.
– Med en gang materialene har kommet ut til byggeplassen, så er det per definisjon avfall. Da får ikke vi gjort noe annet med det enn å prøve å gjøre det til ombruk eller materialgjenvinning, sier Trosterud.
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!