Nyheter Fornybar energi
SAMARBEID: Arne Fredrik Lånke (Elinor Batteries), Cecilie Jonassen (Vow Green Metals), Dorte Bae Solvang (Norsk Industriutvikling), Marianne Langvik (Vala Bio), Ingebrigt Bjørnseth (Green Move), Lars Bjørn Larsen (Norsk e-Fuel), Kristin Skofteland (Elinor Batteries) og Terje Andersen (Norsk Industriutvikling). Foto: Norsk Industriutvikling

Seriegrunder fra Biokraft i nytt industrikonsept

Vala Bio er navnet på Marianne Langviks nye biogass-satsing som planlegges lokalisert til Eiktyr Industripark i Orkland. Biogassfabrikken blir en del av et helt nytt industrikonsept.

Seks industriselskaper har signert det de kaller en unik samarbeidsavtale for å skape en sirkulær superklynge innen grønne næringer. I Eiktyr industripark i Orkland er målet at all energi skal brukes to ganger. Industrietableringene vil muliggjøre opptil 500.000 tonn i årlige utslippsreduksjoner og skape inntil 1.000 nye arbeidsplasser i Orkland, ifølge en pressemelding.

Både gode og dårlige nyheter fra Vireo

Samlokalisering gir synergier

De seks selskapene som har inngått avtale om samarbeid er Norsk Industriutvikling, Elinor Batteries, Norsk e-Fuel, Vow Green Metals, Vala Bio og Green Move. Planen er å samlokalisere produksjon av batterier, biogass, biokarbon, hydrogen, bærekraftig flydrivstoff og jordforedling i Eiktyr industripark i Orkland.

– Denne avtalen representerer et unikt og moderne industriinitiativ, som det ikke finnes maken til verken i norsk eller internasjonal sammenheng. Skal vi lykkes med en grønn omstilling av industrien i Norge, er vi avhengig av å jobbe sammen på tvers av næringer. Det vi vil gjøre i Eiktyr industripark gir betydelige gevinster i form av lavere utslipp og energiforbruk, og økt utnyttelse av ressurser, biprodukter, spillvarme og energi, sier Dorte Solvang, daglig leder i Norsk Industriutvikling.

Hydro Karmøy vil bytte ut naturgass med biogass

Ny standard

Samarbeidsavtalen ble signert onsdag under Thamskonferansen i Orkanger. Der ble prosjektet også presentert for næringsminister Cecilie Myrseth.

I 2023 gjorde miljøorganisasjonen Zero en studie som viser at samlokalisering i industrien gir betydelige synergieffekter – og spesielt i form av energieffektivisering.

I Eiktyr industripark er planen å etablere en felles energisentral som koordinerer flyten av ulike energibærere mellom industriene som vil etablere seg i parken.

Det er flere gevinster å hente fra å legge produksjon av batterier, bærekraftig syntetisk drivstoff, hydrogen, biokarbon, biogass og foredlet jord på samme sted. Som et eksempel vil CO2 fra biogass- og biokarbonproduksjon bli gjenbrukt i produksjonen av syntetisk drivstoff. Biprodukter fra både biokarbon og biogass, kan brukes i foredling av jord. I tillegg vil overskuddsvarmen fra produksjonen av både syntetisk drivstoff og biokarbon bli gjenbrukt i produksjonen av både batterier og biogass.

– De foreløpige beregningene vi har gjort, viser at batterifabrikken som etableres i Eiktyr vil halvere energiforbruket sammenlignet med dagens gigafabrikker i Europa, forteller Solvang.

Nå går de sammen om nytt biogassanlegg!

Kutter lokale utslipp

I tillegg kommer positive klimaeffekter ved at produktene fra industriklyngen erstatter fossile produkter i ulike næringer.

– I Vow Green Metals er produksjonen av biokarbon i Norge allerede i gang. Vi er stolte av å bidra til at store industrier som er viktige for oss alle kan sette fart på overgangen fra fossilt kull til å bruke biokarbon. I tråd med våre ekspansjonsplaner er vi kontinuerlig på jakt etter gode industriområder som tilrettelegger for grønn industriutvikling i symbiose med andre aktører. I mer enn ett år har vi jobbet med Eiktyr industripark, og er glade for å kunne annonsere Eiktyr som nyeste tilskudd til vår portefølje av nøkkelprosjekter i Norge, sier administrerende direktør i Vow Green Metals, Cecilie Jonassen.

– Dette samarbeidet styrker vår innsats for å få på plass norsk produksjon av bærekraftig syntetisk flydrivstoff til luftfarten, og dermed bidra til fossile utslippskutt i en sektor hvor dette er særskilt vanskelig. I Norge har vi store konkurransefortrinn når det kommer til produksjon av syntetisk bærekraftig flydrivstoff. Samarbeidet mellom industriaktørene i Eiktyr Industripark er unikt, og gjør at vi kan utforske potensialet i synergiene mellom de involverte aktørene. Dette konseptet ser vi frem til å utvikle videre i fellesskap, sier kommersiell direktør Lars Bjørn Larsen i Norsk e-Fuel.

Kilde: Pressemelding

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.