Nyheter Konferanse

Næringsminister Cecilie Myrseth – skal reise rundt og lære

-Vi må se til eksisterende bransjer for løsninger. Det blir ingen havvind uten all den kompetansen som er bygget opp i olje- og gassindustrien gjennom mange tiår. Og det blir ingen hydrogen- og batteriindustri uten kompetansen fra tradisjonell prosessindustri, sa Cecilie Myrseth (Ap) i sitt foredrag under Industriuka i Porsgrunn torsdag morgen. Hun tiltrådte 19. april i år og besøket på Herøya var hennes første offisielle reise.

Tidligere denne uken besøkte statsminister Støre Herøya, for å åpne Yaras nye anlegg for fornybart hydrogen. Et godt eksempel på hva denne industrielle smeltedigel oppnår, åpnet næringsminister Cecilie Myrseth sitt innlegg med å si. – Hver dag forsyner Norges fantastiske prosessindustri land over hele verden med metaller, kjemiske produkter og andre materialer. Dette gjelder en rekke ting, som elektriske kjøretøy og fornybar energi, til og med iPhone! Og gjødsel produsert her i Porsgrunn er selvsagt også en nøkkelingrediens for å sette mat på bordet for millioner av mennesker.

Fisk bra – industri best?

Jeg liker fisk, som du kanskje husker fra min forrige rolle, men jeg synes også at fisk smaker bedre med poteter og grønnsaker ved siden av. Allerede er industrien i Norge en av de mest bærekraftige og grønneste i verden. Det er noe vi skal være veldig stolte av. Nå må vi bygge videre på det og få fart på sakene, sa næringsministeren.

Nye stortingsmeldingen om industri krever reiser

-I forrige uke kunngjorde jeg at vi har startet arbeidet med en ny stortingsmelding om industri. Den skal legges fram for Stortinget neste vår. Som en del av dette viktige arbeidet skal jeg besøke industribedrifter over hele landet. For å få innspill, lytte og lære: Om fordelene Norge har i den grønne omstillingen.. Hva er våre utfordringer. Hvordan vi sammen kan få fart på ting. Og skape nye, industrielle arbeidsplasser over hele Norge. Når vi ser fremover, er det mange aspekter som må tas i betraktning. Også når det gjelder å utvikle industrien i Norge.

Geopolitiske situasjon

Geopolitisk uro påvirker den grønne omstillingen, og grønne investeringer rundt om i verden. Foreløpig er vi avhengige av land utenfor Europa når det gjelder kritiske teknologier og råvarer som trengs i den grønne og digitale omstillingen. Dette kommer med risiko. Heldigvis har Norge mye å tilby på dette feltet.

Norge i Europa

For bare en uke siden fikk vi nyheten om «Fensfeltet» på Ulefoss i Telemark, som bekreftet at «Fensfeltet» har den største forekomsten av sjeldne mineraler i Europa. Det er gode nyheter, sa næringsministeren. Og det beviser nok en gang at Norge har alle muligheter til å spille en sentral rolle i den grønne omstillingen i Europa – og globalt.

Arbeidskraft og AI

Et annet viktig aspekt i året som kommer, er behovet for fagarbeidere. Vi vet at det kommer til å bli en utfordring. Selv om norske industribedrifter er blant de mest produktive og høyteknologiske i verden, trenger vi fortsatt folk. Kunstig intelligens (AI) vil spille en rolle i dette. I hvilken grad vet vi ikke ennå. Men det vi vet, er at vi må følge med i utviklingen, for ikke å bli etterlatt. Som med de fleste nye teknologiske fremskritt, kommer det med fallgruver. Men Norge, som er et av de mest digitalt avanserte landene i verden, har alle muligheter til å være i forkant med bruk av AI i våre bransjer, for å øke produktiviteten ytterligere, avsluttet næringsminister Cecilie Myrseth.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.