Nyheter
Mimir Kristjansson mener norsk strøm ikke skal brukes til å utvinne kryptovaluta.
Foto: Ihne Pedersen/Rødt.

Rødt får politisk støtte i at norsk strøm ikke bør benyttes til utvinne kryptovaluta

Rødt vil hindre at norsk strøm går til Bitcoin. – Farlig vei å gå, sier IKT-Norge, men Ap og MDG støtter Rødt langt på vei.

Norsk strøm skal ikke benyttes til å utvinne kryptovaluta. Det mener Rødt. Til helgen vil landsmøtet i partiet stemme for dette.

– Bitcoin alene bruker mer strøm hvert år enn hele Norge gjør til sammen. Det er ekstremt strømkrevende, og er i praksis bare tull og tøys, sier Rødts Mímir Kristjánsson til Nettavisen.

I februar kom nyheten om Bitcoins enorme strømforbruk. Først internasjonalt hvor det ble sammenlignet med Argentina, dernest her i landet hvor DN skrev at Bitcoin bruker mer strøm enn hele Norge.

– Jeg deler denne bekymringen fullt ut, men jeg tror ikke vi har hjemmel for å nekte folk strøm, men vi mente de som drev med dette ikke burde få lavere el-avgift slik resten av industrien får. Det burde man ikke gi til de som driver med en helt unyttig virksomhet.

Det sier klima- og miljøpolitisk talsperson Espen Barth Eide i Arbeiderpartiet til Cnytt.no.

LES OGSÅ: ABB: Slik kan det globale strømforbruket reduseres med 10 prosent

Vært lenge på ballen

For to og et halvt år stilte han spørsmål til daværende finansminister Siv Jensen om hva hun ville gjøre for å forhindre at: «Norge blir verdens «bitcoin-mine» og at kraftforbruket til en spekulasjonsøkonomi fortrenger viktig kraftintensiv norsk industri?»

Espen Barth Eide i Arbeiderpartiet Foto: Stortinget

Et halvår i forveien  gikk daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen ut og sa at Norge skal bli verdens beste land for datasenter.

– Norge skal være et attraktivt land å investere i for databasert næringsliv og datasentre. Dersom vi skal sikre et bærekraftig velferdssamfunn trenger vi nye næringer som skaper arbeidsplasser og økt verdiskaping. Datasentre er en spennende næring som kan bidra til dette, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) den gang.

Barth Eide deler intensjonen til Rødt og mener at de som har datasentre med Aps forslag må oppgi hvor stor andel som benyttes til kryptovaluta.

– Dette vet de jo. Dermed vil de ikke få redusert el-avgift på denne delen.

LES OGSÅ: – For vanskelig å være bærekraftig forbruker

Må bry oss

Han mener at det er en alvorlig risiko for at kryptovaluta bruker opp all verdens energi.

– Blokkjedene blir lengre og lengre. De har mye fornuftig ved seg, men valutaen er et uendelig sluk som allerede bruker mer strøm enn hele land, påpeker Barth Eide og legger til at han på ingen måte er motstander av datasentre: – Grunnen til at Norge må bry seg er nettopp det at vi har ren strøm.

Vi slutte å si at ting er billig til alt.

MDG-politiker og leder for Handelens Miljøfond Rasmus Hansson mener Rødt heller må snu på flisa:

– Rødt tenker altfor kort, det er fint å være mot å bruke kraft på bitcoin. De må heller si vi skal bruke penger på kraft det man trenger. Vi slutte å si at ting er billig til alt.

Hansson sier at de er langt på vei enig i Rødts tilnærming. Når det er sagt mener han at Norge har behov for å tenke mer kritisk over hva kraften vi produserer går til.

– Nå er mantra at alle som vil ha fornybar kraft skal få det og de skal få det billig. Baksiden av den medaljen er at vi spiser opp norsk natur. Ekstremvariant er å bruke norsk natur til å produsere bitcoin eller mer olje og mer klimaendring.

FRYKTER KOSTNADEN: Ønsker omkamp om grønn vannkraft

Smakssak

Det er ikke datasentre han er i mot, men at strømmen går til bitcoin og elektrifisering av oljeplattformer, eller nedlastinger av K-pop-musikk.

Rasmus Hansson i MDG. Foto: Stortinget

– Men når du bruker K-pop som eksempel, hvor går da grensa. Ser du ikke faren ved at politikere gjør subjektive meninger basert på smak?

– Jeg ser poenget om det er å bli kulturell smaksdommer, skal vi passe oss for det. Men politikkens oppgave er å prioritere hva vi skal bruke ressursene våre til. Det har vi alltid gjort med kunstgjødsel, aluminium og klimaendringer, sier Hansson og fortsetter:

– Vi er inne i hodeløs periode hvor mantra bare er grønn kraft og dritbillig. Det er elendig bruk av natur og av kraft. Uansett hvor lite interessert man er i norsk natur bør man være interessert i å bruke en så fin ressurs på en god måte.

NY REKORD: Verdensrekord satt over Oslofjorden

Uforutsigbart

I NHO-forbundet Abelia mener Kjetil Thorvik Brun at Rødts ønsker gjør regjeringens mål uforutsigbart.

– Hvor mye strøm vi har i Norge må andre svare på. Det er ingen tvil om at datasenter-næringen bruker mye strøm. I Norge har vi grønn energi, og vi produserer mye av det. Dersom datasentrene ikke blir plassert i Norge, vil de bli plassert et annet sted med strøm fra andre energikilder, sier Brun til Nettavisen.

VÆRET VAR AVGJØRENDE: Fortum hadde fornybarandel på 99,7 prosent

Farefull vei

Liv Freihow er direktør for politikk i IKT-Norge. Hun sier det er flere grunner til at dette er en veldig dårlig ide.

– Det er en farefull vei å gå om politikere skal regulere vekk eller forby aktiviteter de ikke liker. I så fall kan det være mye man kan synes ikke er riktig eller fornuftig bruk av kraft. Å gjøre en subjektiv vurdering av datasentre er ikke noe politikere bør legge seg opp i, sier hun til Cnytt.no.

Liv Freihow foto: Veslemøy Vraskar, IKT-Norge

Hun kaller tanken for kontroversiell og viser til at mye av utvinningen av kryptovaluta bruker overskuddsenergi fra annen aktivitet. Energi som ellers ikke ville sluppet ut eller brukt til noe.

– Om dette skjer i utlandet er det mye ymse kilder til energi som blir tatt i bruk. Ikke den rene vannkraften som benyttes i Norge. Og eksporterer vi norsk strøm, skjer det også et klimatap, sier hun.

Freihow understreker at det ikke nytter å lukke øynene for teknologien. Det er et langt smartere grep, sier hun, å bygge kompetanse i Norge slik at utvinningen av valutaen vil ha langt større samfunnsnytte.

Hvor går grensen?

Om Barth Eides forslag sier hun dette er teknisk vanskelig å skille i energibruken på sentrene. Dessuten:

– Skal datasentrene i så fall forby kunder som har en eller annen form for lagring av lommebøker med kryptovaluta? Skal det være forbud mot å jobbe mot kjeder som også kan benyttes til utvinning? Det er i beste fall veldig byråkratisk.

Hun viser til at forslaget fra Stortinget ble trukket. Det er ikke mulig å gjennomføre, sier hun, og det er i strid med EUs reglement om like vilkår til aktører som driver med lik aktivitet.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere