Nyheter
Verdens utslipp falt kraftig i 2020, men i desember var de tilbake på vanlig nivå. Foto: Konstantinos Mavroudis, Creative Commons.

Skyhøye CO2-utslipp  igjen: – Business as usual, mener IEA

Koronavirus-effekten er borte fra CO2-utslippene verden over. I desember var de på nivå med før krisen.

Den globale koronapandemien førte i fjor til det største fallet av utslipp siden den andre verdenskrig. Det viser data fra Det internasjonale energibyrået (IEA). Men fall til tross, utslippene er på vei opp igjen.

IEA skriver i en pressemelding at fallet på 6 prosent ikke viser forskjellene i ulike regionene eller på årstider. Mens de globale utslippene var på sitt laveste i april, steg de i desember til til et høyere nivå enn samme tid i 2019.

– Klar advarsel

Ferske data viser at utslippene i desember i fjor var 2 prosent høyere enn samme måned året før. 2 prosent tilsvarer 60 millioner tonn CO2.

IEA-direktør Fatih Birol. Foto: IEA

IEA mener at jobben med å få økonomien tilbake på rett kjøl bidro til økte utslipp på grunn av høyere energiforbruk. Samtidig som det også var manglende politiske føringer for å fremheve ren energi.

– Dette er en klar advarsel om at det ikke blir gjort nok for å øke hastigheten for å få gjennom det grønne skiftet verden over. Om verdens myndigheter ikke gjør dette raskt, vil det risikere den historiske muligheten vi har, sier IEA-direktør Fatih Birol i pressemeldingen.

Han forteller at myndigheter verden over ble oppfordret av EIA til å ha fokus på ren energi i sine stimuleringspakker til næringslivet.

– Men våre data viser at vi er i ferd med å vende tilbake til en CO2-intensiv business-as-usual.

(Artikkelen fortsetter under)

Utslippene måned for måned i 2020, sammenlignet med 2019 i prosent. Illustrasjon: IEA

– Grunn til optimisme

Utslippene fra Kina økte med 0,8 prosent eller 75 millioner tonn fra 2019 til 2020.

I USA falt utslippene med 10 prosent i fjor, sammenlignet med året før. Men utslippene begynte å klatre etter å ha nådd bunnen. Ifølge IEA var utslippene i desember i fjor på samme nivå som året før.

– Det er likevel fortsatt grunner til optimisme. Kina har satt ambisiøse mål om å bli karbonnøytrale, USA er tilbake i Paris-avtalen og klima er blitt en viktig del av politikken. EU presser videre for sin Green Deal, sier Birol.

De globale utslippene falt i fjor med nesten 2 milliarder tonn. Rundt 1 milliard tonn, tilsvarende omtrent Japans årlige utslipp, skyldes mindre bruk av olje som drivstoff til veitransport og flyreiser.

Ikke overraskende

Daglig leder Marius Holm i miljøorganisasjonen Zero sier til CNytt at tallene viser behovet for en kraftig omstilling fra fossile energikilder til fornybare og sirkulære kilder. Å senke farten for en liten periode, er ikke for evig.

–  Det er ikke så overraskende at den reduksjonen ikke var varig, men vi håper det skal komme noe godt ut av det. For eksempel håper vi at våre nye møtevaner skal vedvare. Vi har lært oss at digitale møter fungerer. Og så har det i varierende grad blitt lært å stimulere nye industrier og nye grønne teknologier, sier Holm.

Marius Holm, daglig leder i Zero. Foto: Miljøstiftelsen Zero

Han legger til at det er blitt brukt mye penger verden rundt på å holde liv i det fossile.

– Vi må tvinge utviklingen fram, dette går ikke av seg selv.

Stort reisesug

Tirsdag sa FHI til VG at de regner med at vi i mai kan ut og reise igjen. Holm tipper det kommer en boom siden mange nordmenns behov for å reise og oppleve ting er sulteforet.

– Forretningsreiser derimot tror jeg blir noe annet.  Jeg tror at det ikke er så mange som savner å fly mellom Oslo og Trondheim eller Bergen og Stockholm for å sitte to timer i møter og bruke resten av dagen på flyplasser.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere