Nyheter
Daglig leder for Circular Norway Leif Nordhus. Foto: Circular Norway.

– Myndighetene må innse hvordan sirkulærøkonomi er motoren i det grønne skiftet

Daglig leder i Circular Norway, Leif Nordhus mener klimaplanen er svak på å skissere opp omstillingsarbeidet landet står overfor.

I 2019 ble det generert 12,2 millioner tonn avfall, 3 prosent eller 0,4 millioner tonn mer enn i 2018, det viste det nasjonale avfallsregnskapet utgitt av SSB onsdag.

Utviklingen er svært uheldig, mener Leif Nordhus, daglig leder i Circular Norway, og skylder på manglende politikk.

LES OGSÅ: Bruker 15 millioner på «Finn.no» for brukte byggematerialer

– Vi mener veksten i avfall skyldes at norsk politikk ikke har nok fokus på å forebygge produksjon av avfall. Næringslivet er mer og mer bevisst på å kutte avfall, men myndighetene benytter ikke hele spekteret i virkemiddelapparatet, derfor får vi ikke gode nok resultater, sier Nordhus til Cnytt.no.

Circular Norway har god erfaring med problematikken og satt blant annet grunntallet for norgesøkonomiens sirkularitet med The Circularity Gap Report Norway i fjor. Den satt Norge på en stødig jumboplass da den fastslo at økonomien bare er 2,4 prosent sirkulær – langt under verdenssnittet.

Mener klimaplanen er for svak

Nordhus trekker regjeringens klimaplan frem som et eksempel, der det ble foreslått en tredobling av CO2-avgiften frem til 2030, fra dagens 590 kroner til 2.000 kroner per tonn.

Ifølge Nordhus straffer planen høye karbonutslipp i det siste leddet, i forbrenningen, fremfor å se på produsentansvaret og stimulere til design uten avfall – altså sirkulærøkonomi.

– Myndighetene må snart innse hvordan sirkulærøkonomi er motoren i det grønne skiftet, mener han.

Videre sier han at klimaplanen er svak på å skissere opp omstillingsarbeidet landet står overfor.

LES OGSÅ: Organisasjonene mener regjeringens klimaplan har flere mangler 

– Høy prising av karbonutslipp er et virkemiddel som kan være nødvendig, men nå ønsker vi at den kommende strategien for sirkulærøkonomi har mer fokus på gulrot. Vi trenger insentiver for å tenke kreativt om sirkulær design, ombruk og god ressursforvaltning.

Han poengterer at Norge allerede i 2025 må ombruke og materialgjenvinne 55 prosent av avfallet gjennom EØS-avtalen.

– Det viktige for å lykkes er å kjenne nåsituasjonen for sirkularitet i de sektorene som produserer mest avfall, slik at vi kan tette det sirkulære gapet og sikre at produktene er designet slik at råmaterialene kan gå tilbake i kretsløpet igjen, gjennom resirkulering og ombruk.

Vil ha en materialstrømsanalyse

For å minske avfallsmengden må det tas flere grep, mener Nordhus. Først og fremst handler det om å få ned nordmenns forbruk av råmaterialer, som i dag er tre ganger mer enn den gjennomsnittlige EU-borgeren.

– Dette må vi ta tak i. Det innebærer å satse mer på å stimulere til sirkulær design, sirkulær produksjon og valg av tjenester fremfor varer. Bygg- og anleggssektoren leverer det største fotavtrykket for avfall.

LES OGSÅ: Har reddet 100.000 tonn med betong fra dynga

Ifølge avfallsregnskapet er det betong og tegl som utgjør den klart største avfallsfraksjonen, med 1,4 millioner tonn. Her er også materialgjenvinningsgraden den klart laveste med bare 70.000 tonn, mens nesten 900.000 tonn blir deponert.

Nordhus mener det er på tide å gjøre en materialstrømsanalyse av bygg- og anleggssektoren.

– Vi har for eksempel bedrifter som er gode på gjenbruk av betong, stål og aluminiumsprodusenter og dermed sirkulære, sier Nordhus.

Må bruke offentlige innkjøpsmuskler

Nordhus mener også at stat og kommune bør prioritere sirkulære leverandører når de kjøper tjenester.

– Offentlige anbud og tildelingskriteriene må gjøres med fokus på prinsippene i sirkulærøkonomi. Samtidig vet vi at forbrukeren er driveren i en omstilling, derfor mener vi det er lurt også å satse på omlegging til sirkulærøkonomi i matsektoren, innenfor transport, og i varehandel gjennom å satse på mer reparasjon, ombruk og redesign.

LES OGSÅ: Oslo kuttet utslippene med 4,5 prosent – mener myndighetene må bidra mer

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere