Nyheter
I høst ruller avfalls- og gjenvinningsbransjen ut en felles kampanje om batterier. Illustrasjon: LOOP

Brennaktuell batterikampanje

LOOP har samlet bransjen til felles innsats.

Avfalls- og gjenvinningsbransjen har lenge diskutert utfordringene som feilsorterte batterier utgjør. Tall fra Norsk Industri viser at nesten 80 prosent av brannene på avfalls- og gjenvinningsanlegg er utløst av batterier.

Nå går bransjen sammen om en kampanje som skal gjøre innbyggerne oppmerksom på faren ved å kaste batterier i avfallsdunkene hjemme.

– Feilsorterte batterier er et stort problem både når de havner i restavfallet og sammen med andre avfallstyper. Det gjelder hele verdikjeden, fra avfallet blir samlet inn, i transportetappen og på gjenvinningsanlegget. Feilsorterte batterier er faktisk en trussel mot hele vår sirkulære fremtid, sier Stine Helgeland, daglig leder i LOOP – Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning.

Batteriproblemet er så stort at forsikringsselskapene vegrer seg for å forsikre avfallsanlegg. KLP er blant selskapene som nå har sagt nei til å forsikre nye anlegg.

– Stadige branntilløp gir høyere forsikringspremie og bremser utviklingen med å få på plass flere og moderne gjenvinningsanlegg – i tillegg går verdifulle ressurser som kunne vært gjenvunnet tapt, sier Helgeland.

– Dårlig butikk å forsikre avfallsanlegg

System og kommunikasjon

For å få innsikt og kartlegge utfordringene, samlet LOOP ulike aktører i verdikjeden til en workshop der hindringer, barrierer og løsninger ble diskutert. Det var stor enighet om at det var behov for forsterkninger av både system- og kommunikasjon.

– Vi så behovet for å lage kommunikasjonsmateriell som enkelt og tydelig formidler hva som kan skje hvis du kaster batterier feil, og hva som er den riktige måten å sortere batterier på, sier Helgeland.

Kampanjen er mulig å gjennomføre på grunn av at en samlet bransje har gått sammen i et spleiselag. Finansieringsgruppen består av Avfall Norge, Batteriretur, ERP Norway, Franzefoss, NORSIRK, Norsk Metallgjenvinning, Norsk Resy, Norsk Returkartong, Plastretur, Recipo, RENAS, ROAF og Sirkel.

– Noen ganger er avfall bare søppel

Plikt til å ta i mot

Norgesgruppen ruller i disse dager ut splitter nye innsamlingsdunker for batterier, lyspærer og småelektronikk i alle sine butikker. Beholderne, som er produsert i metall for brannsikkerhet, er tydelig merket med sorteringsmerker og har en teip-dispenser slik at kundene selv kan teipe batteriene før de leverer dem.

– De nye beholderne er et viktig bidrag til å få samlet inn flere batterier på en forsvarlig måte. Vi gleder oss stort over at disse er på plass i butikker over hele landet! Nå håper vi at andre vil følge etter, for som det står i Avfallsforskriften har alle som selger batterier også plikt til å ta i mot og informere om riktig sortering av brukte batterier, sier Helgeland.

«Alle» vil ha strengere batteriinnsamling

Sorteringsmerkene er en viktig del av systemet

Den nasjonale merkeordningen for kildesortering ble lansert i 2020, etter et omfattende samarbeidsprosjekt ledet av Avfall Norge og LOOP. Målet var å gjøre det enkelt for folk å kildesortere og harmonisere kildesorteringssystemet med lik merking på emballasje, avfallsdunker, returpunkter og gjenvinningsstasjoner. I en fersk undersøkelse fra Opinion (aug. 2023) sier 62% at de har lagt merke til merkeordningen (opp fra 26 prosent i 2021).

– Norges befolkning har blitt godt kjent med sorteringsmerkene for blant annet plast, papir, glass- og metallemballasje og restavfall. Nå må vi gjøre sorteringsmerket for batterier mer kjent. For jo mer utbredt disse merkene blir, jo tydeligere blir systemet oppfattet. Vi ønsker oss et system der innbyggerne møter sorteringsmerket alle steder brukte batterier kan leveres, både i butikker som selger batterier og på gjenviningsstasjonene, avslutter Helgeland.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.