Atea-ansatte sletter eposter for å redusere utslipp
Dersom alle nordmenn sletter en til to eposter hver ville like mye strøm blitt spart som det går til å lade opp én million smarttelefoner.
– Vi snakker om å kutte flyreiser, men vi snakker ikke om å redusere utslippene fra digitaliseringen, selv om vi kommer til å digitalisere mer og mer, sier bærekraftsansvarlig Elisabeth Nissen Eide i it-selskapet Atea til Cnytt.no.
Mandag er det den globale rens opp på datmaskin-dagen og Atea har fått med seg flere av sine kunder på å markere dagen også her i Norge. Det handler om bevissthet rundt utslipp knyttet til datalagring. Eller som bærekraftdirektør Mali Hole Skogen i IKT–Norge forklarte for medlemmene i Stortingets energi- og miljøkomite under klimaplanhøringen i begynnelsen av forrige uke:
– Dersom alle franskmenn sletter 50 eposter hver, vil det spare nok strøm til lysshowet på Eifelltårnet i 42 år.
LES OGSÅ: IKT-Norge om klimameldingen: – Det opprører
Tenker ikke over energien
ilbake til Eide og Atea. Hun forteller at to prosent av det globale utslippet kommer fra it-sektoren. Også de har gjort noen utregninger. Som eksempelet nevnt i ingressen over. Et annet eksempel er så enkelt som at dersom vi alle sletter kun 1 epost, ville vi spart oss for utslipp tilsvarende en dieselbil som kjører Norge på langs ti ganger.
– Vi digitaliserer mer og mer, men tenker ikke over energien som brukes til å behandle dataene. Vi ser ladekabelen til mobilen og strømmen til datamaskinen. Men vi ser ikke energibruket når vi strømmer tv-serier, trykker like på en post eller leser en epost, sier Eide og legger til: – Utslippene fra IT-sektoren vokser raskere enn flyindustrien.
Alle ansatte i Atea må rydde på datamaskinen mandag. Det handler om å slette eposter og dokumenter som ikke lenger er i bruk. Programvare må oppdateres slik at den blir mer energivennlig. Og sørge for at ingenting er dobbeltlagret. Ikke minst må den virtuelle søppelbøtten på datamaskinens skrivebord tømmes.
I tillegg til de ansatte i Atea har it-selskapet også fått med seg flere av sine kunder. Beregner Eide har gjort viser at rundt 20.000 ansatte vil rydde opp i innbokser og på datamaskinene sine i dag.
Så mye gjør lite
Eide peker på at en måte å redusere fotavtrykket på er å heller dele filer på samtaleplattformen man bruker på jobb. For i stedet for å sende dokumentet med epost til kollegene, reduseres antall serverpunkt med heller å dele på Zoom, Teams eller Meet.
– Hvis alle bidrar blir det massiv kollektiv holdning som bidrar til å redusere utslippene våre. Bare det å tømme mappen slettede elementer. Det nytter å gjøre noen små grep. Det handler om bevissthet.
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!