Nyheter
Milla Sundström, det svenske Naturvårdsverket.
Milla Sundström, det svenske Naturvårdsverket.

Naturvårdsverkets ekspert: Sverige klarer ikke avfallsmålet

EU-kommisjonen har advart mot at Sverige ikke kommer til å nå målene for materialgjenvinning. –Det blir vanskelig, sier Milla Sundström ved det svenske Naturvårdsverket til Avffall2Resurs.se.

EUs mål er at minst 55 prosent av kommunalt avfall skal klargjøres for gjenbruk eller materialgjenvinning innen 2025. Landspesifikk statistikk som Avfallsbransjens svenske søsteravis Avfall2Resurs har utarbeidet viser at andelen er rundt 40 prosent i dag.

Diagram: Avfall2Resurs.se. Tallene er fra 2020. Kilde EU.
Diagram: Avfall2Resurs.se. Tallene er fra 2020. Kilde EU.

 

Rapportforfatterne mener at Sverige er på vei til å nå 2025-målet for gjenvinning av alt emballasjeavfall og 2035-målet for kommunal avfallshåndtering. Sverige risikerer imidlertid ikke å nå 2025-målet for forberedelse til gjenbruk og gjenvinning av kommunalt avfall.

Bare en tredel av EU når utsorteringsmålene

Gikk glipp av etappemålet

– Selv under den årlige oppfølgingen av etappemålet, med samme ordlyd som EU-målene, fant man ut at det vil være vanskelig for Sverige å nå målet innen fastsatt tid, sier Milla Sundström, som er leder ved det svenske Naturvårdsverkets enhet for avfall og kjemikalier.

Hva kreves for at vi skal nå målene?

– Materialgjenvinningen må øke og for at det skal være mulig må mer avfall samles inn separat. Regelverket skal også følges, d.v.s. alle må sortere. Naturvårdsverket har i oppgave å foreslå tiltak for å nå målene, sier Milla Sundström.

Avfall Sverige: Målene er tøffe, men vi skal nå dem

Oppgaven skal være ferdigstilt i slutten av oktober, men det ble laget en delrapport i mars. Den viser blant annet hvilke avfallsstrømmer som har potensial til å nå målene, dersom separat innsamling og materialgjenvinning øker. I delrapporten ble det også gjort en gjennomgang for å avdekke mangler ved statistikken. Mer informasjon om regjeringsoppdraget og delrapporten her.

Informasjonskampanjer

Eksempler på tiltak som ifølge oppdragsbeskrivelsen skal vurderes er krav om separat innsamling av aktuelle avfallsfraksjoner fra både husholdninger og næringsliv, kvalitetskrav eller akseptkriterier for avfall som skal forbrennes og strengere krav til informasjonskampanjer.

– Arbeidet innenfor regjeringsoppdraget er i full gang, så jeg kan foreløpig ikke si noe om hvilke forslag vi vil fremme, sier Milla Sundström.

Hva kan andre aktører gjøre for at vi skal nå målene?

– Regjeringen har startet en brevutredning* som utfyller regjeringens mandat. Den undersøkelsen omfatter blant annet tiltak for etterlevelse av eksisterende regelverk, avfallsplanlegging, tilsyn og oppfølgingsansvar, sier Milla Sundström.

Hun understreker at vi alle har ansvar for å nå målene.

– Alle som har avfall kan bidra ved å sortere avfallet riktig, sier Milla Sundström.

Diagram: Avfall2Resurs.se. Tallene er fra 2020. Kilde EU.
Diagram: Avfall2Resurs.se. Tallene er fra 2020. Kilde: EU.

* Det foretas brevutredning i en sak i et departement og behandles ikke av Riksdagen, fordi granskingsresultatet ikke skal føre til noen lovendring men kun gi føringer for arbeidet innenfor ett eller flere av regjeringens departementer. eller forskrifter for virksomhet utenfor landet.

Forbrenning av avfall straffes

Den nylig avsluttede Cewep-konferansen i Berlin samlet representanter for avfallsforbrenningsanlegg fra hele Europa. Korridorpraten handlet mye om kommisjonens rapport. Sverige har et system med fjernvarme og kraftvarmeverk som fyres med avfall, noe som ikke «regnes» som gjenvinning av kommisjonen.  På den annen side ligger Sverige svært godt an i forhold til hvor mye avfall som deponeres, med mindre enn én prosent av totalen, godt under målet på 10 prosent.

Diagram: Avfall2Resurs.se. Tallene er fra 2020. Kilde EU.
Diagram: Avfall2Resurs.se. Tallene er fra 2020. Kilde: EU.

Mange skeptiske

Øyenbrynene ble også hevet over det faktum at Italia ifølge rapporten forventes å nå målet innen 2025. «Landene i nord blir straffet fordi vi er ærlige og nøye med å rapportere, mens landene i sør sier hva EU ønsker å høre», var en kommentar som mange var enige om.

Milla Sundström opplyser at rapporten er basert på andre lands rapportering til EU.

– Vi har ingen grunn til å stille spørsmål ved konklusjonene, sier hun.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.