– Hjemmet ditt er både en gull- og koboltgruve
Urban Mining kan løse mange av utfordringene med kritiske materialer, mener SINTEF-sjefen.
Tilgang og bruk av kritiske råmaterialer står sentralt i programmet på Den store sirkulærkonferansen i Asker onsdag.
EU-kommisjonen la tidligere i år frem sitt forslag til Critical Raw Material-act, der ambisjonen er at minst 15 prosent av EU-landenes forbruk av strategiske råmaterialer skal materialgjenvinnes innenfor EU-sonen. I dag dominerer Kina både utvinning og prosessering av materialene, noe som skaper store geopolitiske utfordringer.
Bor i en gruve
Konsernsjef Alexandra Bech Gjørv pekte i sitt foredrag på at nordmenn allerede har mye av materialene hjemme.
– Hjemmet er ikke bare en gullgruve. Det er også en koboltgruve, en litiumgruve og så videre, sa Bech Gjørv.
SINTEF-direktøren mener det er viktig at Norge bygger sin egen forskningspolitikk på råmaterialeområdet, ikke minst innen urban mining
– Det er fem gram gull i et tonn malm, mens det er 250 gram gull i et tonn datamaskiner, påpekte hun.
Admininistrerende direktør Bjørn Arild Thon i RENAS viste i sin presentasjon på at det årlig brukes 500 millioner tonn råmaterialer i Norge hvert år. Omkring 150 millioner tonn av dette er importert. Likevel har ikke debatten om tilgang på kritiske råmaterialer vært stor.
Venter på mineralstrategien
– Mange land har laget planer for å styrke sin posisjon og redusere risikor for tilgang til kritiske råmaterialer. Men i Norge er det ikke gjort så mye. Mange bedrifter har begynt å se på verdikjedene sine, men de klarer ikke å gjøre dette alene, sier Thon.
Han mener det haster med at regjeringen legger frem den varslede mineralstrategien som blant annet lister opp hvilke kritiske råmaterialer Norge trenger og hvilke muligheter vi har for å håndtere slike materialer i Norge.
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!