Sortere sammen eller hver for seg?
Indre Østfold Renovasjon snur ryggen til sorteringsanlegget ØAS. Det kan koste innbyggerne dyrt.
Østfold Avfallssorterings planlagte ettersorteringsanlegg i Fredrikstad skal sørge for at eierkommunene når kravene i avfallsforskriften. I 2028 skal minst 50 prosent av plastavfallet fra husholdningene sorteres ut for materialgjenvinning. To år senere skal 50 prosent sorteres ut og i 2035 skal 70 prosent sorteres ut. I tillegg kommer alle de andre avfallsfraksjonene.
Det er opp til kommunene selv å finne løsninger for å nå målene. Men måltallene ligger fast. Dagens plukkanalyser viser at løsningene med kildesortering alene ikke er nok til å nå målene.
Derfor er det etter hvert bred enighet om at kildesorteringen må suppleres med ettersortering. Sesam Ressurs skal bygge ett eller flere ettersorteringsanlegg i Midt-Norge, I Oslo har Renovasjons- og gjenvinningsetaten anbefalt et lokalt anlegg. RIR i Molde gikk sine egne veier og bygget et mindre anlegg.
For de kommunale og interkommunale avfallsaktørene er det store spørsmålet om man skal gå sammen eller gjøre jobben på egenhånd.
– Vi har veldig tro på at dette må gjøres lokalt. De store ettersorteringsanleggene opplever utfordringer fordi det er så mange aktører som skal bli enige. I vårt prosjekt har vi hatt kortere beslutningsvei, og kunne ta raske avgjørelser, fortalte prosjektleder og driftssjef Terje Høystakli til Avfallsbransjen.no i fjor.
Da Østfold Avfallssortering ble etablert i 2019 var planen å bygge et anlegg som ville dekke kommunene Halden, Sarpsborg, Fredrikstad, Rakkestad, Hvaler, Mysen, Skiptvet, Indre Østfold, Moss, Vestby, Råde og Våler kommune.
Selskapets ettersorteringsanlegg var ment å stå klart allerede i år, men pandemi, flytting og interne diskusjoner har gjort at anlegget nå først antas å komme i drift fra 2025. Imens har prislappen økt med godt over 100 millioner kroner.
Nylig ble det kjent at Indre Østfold Renovasjon, som eies av Mysen, Skiptvet og Indre Østfold, trekker seg fra hele prosjektet. De tre kommunene nektet i fjor å øke lånerammen til ØAS-prosjektet før det forelå en oppdatert investeringskalkyle.
– Tidslinjene ville dessverre ikke gått opp, og anlegget ville blitt forsinket, hvis vi skulle åpnet for en ny runde med dokumentasjon nå, uttalte leder av representantskapet i ØAS Tom Anders Ludvigsen.
Med et prosjekt som allerede er langt på etterskudd og en tidsfrist som nærmer seg faretruende fort, hadde ikke de andre eierne noe annet valg enn å sette ned foten. Det interkommunale IØR får ikke være med på eiersiden i det nye ettersorteringsanlegget. For nå haster det å komme i gang.
Indre Østfold Renovasjon håndterer husholdingsavfall fra rundt 22.000 husstander. Avfallet fra disse må fortsatt sorteres, dersom kommunene skal innfri kravene til utsorteringsgrad.
Det interkommunale selskapet må derfor enten bygge et eget ettersorteringsanlegg eller kjøpe tjenesten hos noen andre. Den samme diskusjonen pågår eller vil komme landet rundt. «Alle» vet at det må sorteres. Hundremillionerkronersspørsmålet er hvor og hvordan?
Dyrt blir det uansett.
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!