– Oljegigantene undergraver en plastavtale
Utad støtter de multinasjonale oljeselskapene en global avtale mot plastforurensning. I skjul arbeider de for å undergrave den, melder nyhetsbyrået Reuters.
28. februar starter FNs femte miljøforsamling i Nairobi. Norges Klima- og miljøminister Espen Barth Eide er president for møtet og har som hovedmål å starte forhandlinger om en globalt avtale om plastforurensning.
En klar majoritet av FNs medlemsland har gitt positive signaler til å starte forhandlinger om plast. Over 60 medlemsland har også signalisert at de ønsker å forhandle på grunnlag av et konkret omforent forslag som er lagt frem av Japan, Rwanda og Peru. EUs klima-kommissær Virginijus Sinkevicius har tidligere uttalt at en plastavtale både må bestå av både resirkuleringskrav og reduksjon av plastbruken.
– «Reduce, reuse and recycle» er sant her også. Altså å få ned mengden, få opp gjenbruket og resirkulere deretter, er jo et godt svar på mange spørsmål og ikke minst på plast, sa Barth Eide i et intervju med Cnytt tidligere i uken.
LES OGSÅ: – Klart at det å redde verden kan være en næringsvei
Prøver å hindre global plastavtale
Den siste tiden har flere av verdens største plastforbrukere, deriblant Unilever og Coca-Cola, støttet opp om et næringslivsopprop der de forlanger at miljøforsamlingen starter arbeidet med en plastavtale.
På den andre siden står de store og mektige olje- og plastprodusentene. Redusert forbruk av plast vil gå hardt ut over både produksjonen, men også behovet for olje som råvarer.
Ifølge nyhetsbyrået Reuters kjemper blant andre ExxonMobil og Royal Dutch Shell i bakgrunnen for å hindre en plastavtale. Nyhetsbyrået viser til intervjuer og e-poster de har mottatt som viser hvordan selskapene arbeider for å overtale delegater til miljøforsamlingen til å hindre at en plastavtale innebefatter redusert forbruk.
Den amerikanske bransjeorganisasjonen American Chemistry Council (ACC) og europeiske Plastics Europe skal lede an i arbeidet med å få plastavtalen til å handle om forbedret innsamling, resirkulering og økt investering i energigjenvinning i form av drivstoffutvikling.
Ingen av de to organisasjonene har ønsket å uttale seg om sitt lobby-arbeid, men direktør Virginia Janssens i Plastics Europe sier til Reuters at de er svært bekymret for innføring av restriksjoner på bruk av plast.
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!