Nyheter Tekstil
Direktør for NF&TA Linda Refvik. Foto: Ludvig Gundersen

Tekstilklyngen gleder seg over SVs-tekstilforslag: – Men produsentansvar vil være det beste

Norwegian Fashion and Textile Agenda (NF&TA) jubler over det politiske trøkket i tekstildebatten. Likevel er de klare i talen: Man må få på plass et produsentansvar.

Fredag gjorde Kari Elisabeth Kaski det kjent at SV vil fremme et representantforslag for Stortinget den kommende uken. Forslaget, vil ifølge NRK, inneholde flere skjerpede og nye krav til tekstilprodusenter i Norge.

Gledelig med økt fokus

Miljøproblematikken rundt tekstilforbruket i Norge, har virkelig fått vind i seilene de siste ukene. Med løpende debatter på Stortinget og flere store oppslag i pressen. Dette er svært gledelig mener NF&TA-direktør, Linda Refvik. Norwegian Fashion and Textile Agenda (NF&TA) er næringsklyngen for tekstilnæringen i Norge, sentralt for deres arbeid er en mer bærekraftig og sirkulær tekstil-produksjon.

– Jeg synes dette er gledelig og heier virkelig frem dette forslaget. Vi har etterlyst at myndighetene må komme på banen lenge. Vi har hatt gode venner i Naturvernforbundet og Framtiden i våre hender, som virkelig har klart å sette dette på agendaen, det samme gjelder NRK og Cnytt, sier Refvik.

LES OGSÅ: KLD står fast ved å vente på EUs tekstilstrategi før produsentansvar utredes

Chile tente gnisten

Refvik tror årsaken til at diskusjonen rundt miljøfotavtrykket til tekstiler virkelig har tatt seg opp, skyldes flere forhold. Hun viser til fjorårets sirkulærstrategi, at NF&TA har fått klyngestatus, Anja Bakken Riises boklansering og ikke minst NRKs sin TV-satsing «Sløsesjokket». Men mens Sløsesjokket ikke lyktes med å sette agendaen, mener Refvik det likevel var NRK som til slutt fikk begeret til å renne over: Med avsløringen om tekstildeponiet i Chile.

LES OGSÅ: Fretex dropper avtale om tøyinnsamling med Oslo kommune – Vil ikke ha tekstilavfall

Mener produsentansvar vil være viktigst

NRK opplyser fredag at SVs representantforslag blant annet vil inneholde krav til mer åpenhet, samt gjennomgang av skatte- og avgiftsregler for usolgte varer.

Refvik er positivt innstilt til initiativene, da blant annet fritak på moms for reparasjon og brukte klær.

– Mange av disse initiativene heier vi frem, og vi har foreslått det samme. Og vi ønsker absolutt å følge dette opp sammen med SV, Krf og Høyre, sier hun.

Likevel holder hun fast ved at en overordnet produsentansvarsordning, som også dekker alle forslagene til SV, er den beste løsningen.

– Men jeg tror at disse enkeltinitiativ også er veldig fine, og det er bedre å starte med noe. Men som sagt, om vi skal få til et virkelig boost, og få tekstilnæringen til å bli mer sirkulær, vil det være behov for en eller annen form for produsentansvar, understreker Refvik.

LES OGSÅ: Regjeringen vil vurdere utredning av produsentansvar for tekstiler

Legger snart frem næringens standpunkt

NF&TA har ledet et større prosjekt i samarbeid med norske tekstilprodusenter, der de har kartlagt den norske tekstilnæringens innstilling til en mulig produsentansvarsordning. Dette på oppdrag fra Virke og TEKO.

– Den ligger nå hos dem og de skal få lov til å kna og kjenne på hva dette vil bety for dem. De vil deretter komme med sine innspill, før vi bestemmer veien videre, forklarer Refvik.

LES OGSÅ: Tybring-Gjedde etterspør utredning av produsentansvar for tekstiler

Uenig i at man må vente på EU

Samtidig som tekstilnæringen fysisk har jobbet produsentansvar for tekstiler, har myndighetene og Stortinget snakket om det. Et hett tema her, er om norske myndigheter burde begynne å utrede en eventuelt nasjonal ordning allerede nå, eller om en heller bør vente på EUs tekstilstrategi, som er ventet lagt frem i slutten av mars.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide og Klima- og miljødepartementet har ved flere anledninger stått fast ved at de vil vente til EUs strategi er lagt frem, før de eventuelt går videre med produsentansvar i Norge.

Refvik er uenig med myndighetenes tilnærming. Når det gjelder momsfritak, mener hun det bare er å starte. Det samme gjelder produsentansvar.

– Jeg er usikker på om man bør vente på EU når man har såpass mange lavthengende frukter. Vi kan heller jobbe parallelt med EU og gjøre flere lokale tiltak. Men vi i NF&TA velger også å støtte det å vente med produsentansvar, da vi lytter til Virke og Teko som også ønsker å se hva EU kommer med.

LES OGSÅ: Danskene skal analysere konsekvensene av produsentansvar for tekstiler 

Skal gjøre en avsjekk med andre land

NF&TA har tidligere arrangert en seminarserie der de presenterer og diskuterer hva andre land har gjort hva gjelder å styrke sirkulariteten for tekstiler. De har hatt foredragsholdere fra Danmark, Sverige og Frankrike  – som alle har særegne rammevilkår og politiske prosesser gående.

– Mens utredningen vår ligger hos styringsgruppen, ønsker vi å dra i gang flere webinarer. Det har skjedd enda mer i Danmark, Frankrike og Sverige siden sist, og vi tenker å gjøre status i webinarer som vi trolig vil avholde i mars eller april.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.