Vil 2022 bli sirkulærøkonomiens år?
I 2020 fikk Norge jumboplass i sirkulærøkonomi, i 2021 kom både strategier, regjeringsskifte og nye klimamål. Et dette toppen, eller vil 2022 kunne bli sirkulærøkonomiens år?
Sirkulærøkonomi har de siste årene virkelig slått rot i både vokabular og forretningsstrategier i bedrifter både nasjonalt og internasjonalt.
Fra å være noe forbeholdt avfallsaktører for å betegne gjenvinning og resirkulering, har det utviklet seg til å bli et begrep som dekker hele økonomien.
I EUs grønne giv og klimaplanen Fit for 55 spiller sirkulærøkonomi en sentral rolle for å nå klimamålene. Det samme gjelder Norge som i år endelig fikk sin egen nasjonale strategi for sirkulærøkonomi, fulgt opp med en ny regjering som satt sirkulærøkonomi som et av sine hovedverktøy for å bekjempe klimakrisen.
55 prosent kutt i klimagasser innen 2030 har politikerne sagt.
Det er lett å si et prosenttall og når vi snart slukker lysene for 2021 er det åtte korte år igjen til første delmål i Parisavtalen. Utslippene i 2020 var 4,2 prosent lavere enn i 1990. Det er med andre ord en del som gjenstår.
Ja, i morgon skal eg byrja på den gode veg som sagt,
-trur eg.
Taka striden upp mot kjøtet og den heile develsmakt,
-trur eg.
Men i dag lyt det få vera, for eg er so spøkje tyrst
at eg må ha eit ølkrus til å leska meg på fyrst,
-trur eg.
– Jakob Sande
I bransjene snakkes det ofte om at det ikke finnes noen bærekraftig fremtid uten sirkulærøkonomi. Det er et godt og viktig poeng.
– 2030 er jo på en måte i morgen, sa Klima- og miljøminister Espen Barth Eide i et intervju med oss tidligere i desember.
2022 er i alle fall i morgen. Det må bli handlingens år, et sirkulærøkonomiens år.
– Godt Nytt år–
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!