Nyheter Bærekraftspris

Bærekraftspris til Finnfjord for bruk av alger til CO2-kutt

 

Metallprodusenten Finnfjord vant konsulentselskapet Capgeminis  Nordic Sustainability Tech Award for innovasjonsprosjekt for kutt av CO2-utslipp.

Nordic Sustainability Tech Award går i år til Finnfjords prosjekt for reduksjon av klimagassutslipp. Selskapet bruker sin CO2-rike fabrikkrøyk som innsatsfaktor i dyrking av mikroalger. Disse kan igjen bli en viktig ingrediens i fiskefôr.

Prisen tildeles årlig virksomheter i Norden som bruker teknologi og innovasjon for å redusere klimagassutslipp og begrense klimaendringer. Det er tredje gang prisen deles ut, og de norske finalistene var Kyoto Group, Norsk Tekstilgjenvinning og Finnfjord, skriver Cap gemini i en pressemelding tirsdag morgen.

– Virksomheter som brøyter vei for en mer bærekraftig verden, fortjener ros. Finnfjord har demonstrert en innovativ løsning som både bidrar til reduserte CO2-utslipp samtidig som det dyrkes frem en råvare til fremtidens fiskefôr,” sier Karl Thomas Reinertsen, administrerende direktør i Capgemini Norge.

Fabrikkrøyk blir bærekraftig fôr

Finnfjord er en av verdens største produsenter av ferrosilisium (FeSi), et kritisk råmateriale i stålindustrien. Selv om produksjonen er meget energieffektiv har selskapet likevel et utslipp på 300.000 tonn CO2 årlig. Sammen med Universitetet i Tromsø har Finnfjord derfor satt i gang et lovende innovasjonsprosjekt som benytter alger for å redusere CO2-utslippet fra produksjonen.

– Målet er å bli en av verdens første CO2-frie ferrosilisiumprodusenter. For å nå dette målet har vi startet en industriell utvikling der lokale marine mikroalger dyrkes og «renser» CO2 fra smelteverket. Biomassen er naturlig rik på viktige næringsstoffer, og har lovende helseeffekter på oppdrettslaks. Dette er en sunn, kortreist og bærekraftig råvare for fiskefôr,” sier administrerende direktør Geir-Henning Wintervoll i Finnfjord.

Finalister som gjør en forskjell

Prisen deles ut til selskap som har et stort engasjement og banebrytende løsninger innen bærekraftsteknologi. Felles for de tre ‘climate tech’-finalistene Kyoto Group, Norsk Tekstilgjenvinning og Finnfjord er at deres innovasjonskraft er rettet mot bærekraftig industriutvikling.

– Årets norske finalister viser hvordan teknologi spiller en avgjørende rolle for å utvikle moderne industri. Fokus på fornybar energi, tekstilgjenvinning, og miljøvennlige smelteverk er alle viktige elementer i et nødvendig grønt skifte og bidrar til et nullutslippssamfunn,” sier Karl Thomas Reinertsen.

De øvrige finalistene i norden var Mölnlycke, Resolo og Novatron Fusion Group fra Sverige, Altum Technologies, Wärtsilä og Fiskars fra Finland og Lyras, Sproutworld og Tønder Biogas fra Danmark.

Erfaren jury

En jury bestående av ledere fra nordisk næringsliv og akademia har vurdert de 12 best kvalifiserte prosjektene i Norden, og nominert dem ut fra fem kriterier: skalérbarhet& anvendelighet, teknologisk nyvinning, reduksjon av klimagasser, påvirkning på andre bærekraftsmål og lønnsomhet.

Den norske delen av juryen bestod av stortingsrepresentant og tidligere digitaliseringsminister Nikolai Astrup, og administrerende direktør i Abelia, Øystein E. Søreide.

Kilde: Pressemelding Capgemeni

Relaterte link
Finnfjord og UiT får 93 millioner fra Grønn plattform

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.