Nyheter Undervisning
Torbjørn Leidal og klima-og miljøminister Sveinung Rotevatn under Den Store SIrkulærkonferansen 2021.

Skoleopprør burde digitaliseres bort

Ca. 700 skoleelever i Innlandet skal busses til skoler i større tettsteder. Dette for å spare omtrent like mange hundre millioner over 10 år. Men kan ikke digitalisert undervisning være løsning?

Sett med  bærekraftsperspektiv overrasker det at man kan få telemedisin til å fungere, men at teleundervisning ikke er nevnt i den opphetede debatten i Innlandet nå. Hvis de 700 elevene ønsker å bo der de bor, burde det være mulig å etablere et digitalt undervisningstilbud som ivaretar deres ønsker.

Hvis all infrastruktur i Norge skal legges ned i takt med nedgang i befolkningen, blir det snart bare storbyer igjen, slik man opplever i Sverige.

Det er overraskende at man ikke kan utvikle et kompetent undervisningsopplegg digitalt kombinert med noe reising. Både elever og skolepersonell bør kunne reise litt – dog ikke så mye som flytting på hybel medfører om elever overføres til andre skoler, som Innlandet fylkeskommune foreslår.

Ved innføring av teleundervisning kan lokaler tilpasses i størrelse og eventuelt skaleres ned i takt med behovet. Fag som kroppsøvning etc bør kunne gjennomføres på tvers av aldersklasser. I følge VG omfattes nær 700 elever av flytting for en besparelse på omtrent like mange millioner kroner ved disse stedene:

  • Dokka (223 elever) i Nordre Land
  • Skarnes (186 elever) ved Kongsvinger
  • Skolestedet Flisa (117 elever) i Solør
  • Skolestedet Sønsterud (49 elever) i Solør
  • Skolestedet Lom (96 elever) i Nord-Gudbrandsdal
  • Skolestedet Dombås (32 elever) i Nord-Gudbrandsdal

Hva om Innovasjon Norge brukte noen av sine mangfoldige støttemidler på å få utviklet en skalerbar undervisningsplattform som kan gi et distriktsvennlig og miljøvennlig undervisningstilbud der folk bor ? Sannsynligvis burde denne løsningen allerede eksistert etter korona-årene. Slike situasjoner kan komme igjen og da vil en slik plattform ha nytte.

Og kanskje kan alle de som betaler 100.000 i året til private skoler for å ta opp igjen fag fra videregående kunne følge digital undervisning fra denne plattformen?

Det er overraskende at dette tema ikke har vært luftet så langt. Sirkulær økonomi i undervisning – kutt utslipp og transport – lær der nær bostedet!

Ps bildene er hentet fra Den Store Sirkulærkonferansen vi arrangerte under korona-perioden i 2021 – en heldigital konferanse der nesten 2.000 deltok foran PC´n hjemme.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Slik kan kommunene redusere kostnader, redde fjordene og skape næringsvekst

Ingebjørg Harto, LUP
Ragnhild Aalstad, Norsk Vann

Ingen satsing, ingen løsning

Marit Storvik, Eidsiva Bioenergi
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.