Sirkulære stemmer
Administrerende direktør Marit Storvik i Eidsiva Bioenergi er alt annet enn imponert over forslaget til statsbudsjett. Foto: Jens Egil Heftøy

Ingen satsing, ingen løsning

Slik kan statsbudsjettet for 2025 oppsummeres for fjernvarmebransjen.

Regjeringen foreslår å ikke øke avfallsforbrenningsavgiften utover prisstigningen, men vil «vurdere endringer i prisreguleringen av fjernvarme».

Dette er et skritt i feil retning.

Å straffe fjernvarmeaktører som utnytter overskuddsvarme fra norsk industri, i stedet for å skape lønnsomme rammevilkår, er uforståelig. Fjernvarme er en drivkraft i det grønne skiftet og er avgjørende for å nå Norges klimamål. Regjeringen må derfor sikre at utnyttelse av
overskuddsvarme fra avfallsforbrenning lønner seg, ikke svekke en bransje som bidrar til en grønnere energifremtid.

Avfallsbransjen har vært en foregangsbransje i Norge når det gjelder å utnytte overskuddsvarme.

Det aller meste av denne varmen går inn i fjernvarmesystemer i våre største byer, noe som gjør avfallsbehandling til en kritisk del av våre energi- og miljøberedskap. Avfall som ikke kan, skal eller bør resirkuleres, behandles på en miljømessig forsvarlig måte, og i prosessen skapes store mengder overskuddsvarme. Denne varmen har blitt en viktig ressurs for norsk fjernvarme, og samspillet mellom avfallsbehandling og energiforsyning har vært en suksesshistorie som regjeringen selv løfter frem.

Regjeringen signaliserer at de vil innføre nye krav til «energikartlegging og utnyttelse av overskuddsvarme», noe som i utgangspunktet er positivt. Det er viktig å utnytte mer av den varmen som i dag går til spille, og som utgjør store mengder energi Norge trenger fremover.

Fjernvarmen har lang tradisjon for å ta godt vare på denne varmen, og med mer grønn industri i fremtiden vil det produseres enda mer overskuddsvarme som både kan og bør utnyttes.

Jeg mener det derimot er paradoksalt at regjeringen samtidig fortsetter å straffe fjernvarmeaktører som tar i bruk overskuddsvarme fra norsk industri. Med den særnorske avfallsforbrenningsavgiften gjør regjeringen det umulig for aktørene å konkurrere i et internasjonalt marked.

Hvordan kan vi snakke om «satsing» når den faktiske politikken gjør det stikk motsatte?

Resultatet er at Norge risikerer å måtte eksporterer avfall til Sverige for forbrenning – mens vi selv har både den nødvendige infrastrukturen og behovet for å utnytte denne overskuddsvarmen.

Hvis vi skal utnytte overskuddsvarme fra norsk industri, må det først og fremst legges til rette for konkurransedyktige rammevilkår for denne industrien på lik linje med våre naboland. Det er absurd at vi i Norge kan komme i en situasjon der avfallet vårt må eksporteres til Sverige for forbrenning, mens vi selv har både behovet og teknologien til å utnytte denne varmen, som gagner både klima, arbeidsplasser og grønn omstilling.

Selv om jeg er glad for at forbrenningsavgiften ikke øker som fryktet i statsbudsjettforslaget for 2025, er vi langt fra en løsning som sikrer bærekraftige rammevilkår for avfallsforbrenningsbransjen – og dermed også fjernvarmebransjen. Løsningen er innen rekkevidde, men det krever at regjeringen involverer bransjen tettere i det videre arbeidet.

Vi må sammen finne en bærekraftig vei fremover som sikrer både Norges energiforsyning og industriens konkurranseevne i det internasjonale markedet.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Stortinget må ta hydrogenansvar

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum
Ada Martine Jakobsen, Maritime CleanTech
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.