Nyheter Gjenbruk
Petter L Mathisen, Co-Founder ,Miljø Norge AS

Er brannslukkeren din en potensiell miljøbombe?

 

PFAS i Skumslukkere – En Usynlig Trussel mot Miljøet

Ca 2 millioner liter fluorskum skal behandles (og ikke kastes) de neste 5-10 år. Brannvernbransjen har tatt selvjustis, før et forbud kommer fra EU, ved å tilby alternative slukkere. Men fortsatt sitter vi i Norge med 10 millioner brannslukkere i norske hjem, hytter, næring, infrastruktur og offentlige bygninger, hvor ca 20% er skumslukkere med PFAS.

Arven fra Vietnamkrigen

Per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS) er en gruppe syntetiske kjemikalier som har blitt brukt i en rekke produkter siden 1940-tallet, inkludert skumslukkere. Disse kjemikaliene har spesielle egenskaper som gjør dem vann- og fettavstøtende, noe som har gjort dem til en populær komponent i produkter som Teflon-panner, tekstiler, og ikke minst, i skumslukkere. De fikk bredere bruk som slukkemiddel under Vietnamkrigen, spesielt på grunn av deres evne til å håndtere store oljebranner. Normalt har man i brannteorien tilknyttet branntrekanten,- sagt at «skummet legger seg som en tett hinne oppå brannen, og gjør at oksygen ikke kommer til, og de brennbare gassene ikke kommer ut». Dette gjør brannskum med Pfas har fungert svært effektivt.

Hvorfor er PFAS et problem?

PFAS er kjent som «evige kjemikalier» fordi de brytes svært langsomt ned i miljøet. De akkumuleres i jordsmonn, vann og til slutt i mennesker og dyr, og studier har vist at eksponering for disse stoffene kan føre til alvorlige helseproblemer, inkludert kreft, leverskader, redusert immunrespons og hormonforstyrrelser.

I Norge har PFAS vært en vanlig ingrediens i de fleste skumapparater, men de miljøskadelige effektene har ført til et økt press for å fase ut bruken av disse kjemikaliene. For mange bedrifter og offentlige institusjoner som bruker store mengder skum til brannslukking, har det blitt et økende behov for å finne miljøvennlige alternativer. I 2023 anbefalte bransjen å stoppe salget av nye brannslukkere, og begynne utfasingen, da et forbud trolig vil bli vedtatt i 2025-2026.

PFAS og brannslukkere i Norge

I Norge har bruken av skumslukkere som inneholder PFAS vært omfattende, spesielt i oljeindustrien, flyplasser og andre høy-risikoområder. Men også i kontorbygg og private hjem er dette utbrett i Norge, da skumapparater er kjent som gode slukkemidler som ikke påfører like store sekundærskader som pulverapparater. Miljømyndighetene har de siste årene begynt å stramme inn reglene rundt bruk og avhending av slikt utstyr, men utfordringen er fortsatt stor: PFAS finnes i mange eksisterende beholdere, og prosessen med å destruere eller rense disse kjemikaliene er både kostbar og teknologisk krevende. Foreløpig sender enkelte gjennvinning og sirkulærbedrifter skum med P-fas til forbrenning, men dette bør ikke være løsningen fremover.

Vi må finne løsning på PFAS-utfordringen, og tror på et bredt samarbeide av aktører

Gjenbruk og sirkulære løsninger er veien fremover. Målet er å ombruke mest mulig, deretter gjenbruke alt annet annet. Det arbeides derfor med å utvikle metoder for å fjerne- og håndtere PFAS fra brukte skumslukkere på en kostnadseffektiv måte. Man ønsker å unngå at PFAS-skum skal brennes, og heller søke å gjenbruke slukkerne uten at det går på bekostning av miljøet. Sammenlignet med å produsere nye enheter eller avhende gamle på miljøskadelig vis, er vår ønskede modell både mer økonomisk og miljøvennlig.

Flere aktører jobber for å finne de beste løsninger. Erfaringen så langt er at mange er «like ved» å finne gunstige løsninger, og de har som mål om å være blant de første i verden til å ta i bruk de beste metoder. Ved å bruke ny teknologi kan vi forhåpentligvis bidra til å minimere den negative effekten av PFAS, samtidig som man kan tilby høytytende, sikre produkter. Dette er spesielt viktig for industrien som står ovenfor krav om både økonomisk og miljømessig ansvarlighet.

PFAS er en kompleks utfordring, og en del testing og innovasjon gjenstår. Vi er dog sikre på at gode løsninger snart vil finnes. Vi mener at den sirkulære modellen med felles innsamling, kan bidra til å fase ut PFAS fra alle landets brannslukkere på en god måte. Dette trengs får å sikre både mennesker og miljø kan unngå de skadelige effektene av disse kjemikaliene.

Modellen for å løse utfordringen ser ut til å være et samarbeide på tvers av sektorer og bransjer med selskaper i hele verdikjeden. Hyggelig da å se at myndighetene har lagt opp til støtteordninger hvor man kan samarbeide for en mer bærekraftig fremtid.

Kort om Miljø Norge AS

Miljø Norge er et nyetablert industriselskap med en målsetning om å gjenbruke og øke sirkulariteten av en rekke produkter i markedet. Vi gjenbruker og foredler avfall for å utnytte samfunnets ressurser på en best miljømessig og økonomisk måte. Vårt første sirkulære produkt er brannslukker. Vi har designet en sirkulær forretningsmodell der gjenbruk erstatter behovet for import av nyproduserte brannslukkere. Utdaterte brannslukkere tas inn til service og returneres tilbake til kunden, like god som ny. MAO, vi gir nytt liv og forlenger produktets levetid. Våre ombrukte brannslukkere sparer samfunnet for 38kg CO2 avtrykk per slukker

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.