Nyheter Grønn industri

Hydro følger opp vårens bærekraftsambisjoner med lavkarbon-aluminium

 -Det viktigste Norge kan gjøre er å legge til rette for mer fornybarbasert industri, som igjen vil fortrenge kullbasert industri fra andre regioner, sier bærekraftsansvarlig Bjørn Kjetil Mauritzen i Hydro og trekker frem to grønne aluminumsprodukter.

Hydro er landets neste største selskap etter Equinor og gikk i mai ut og lovet grønt aluminumsskifte. Det er derfor naturlig å følge opp Hydros bærekraftsansvarlige Bjørn Kjetil Mauritzen om hva de vil gjøre for å oppnå dette.

-For å ta det neste store skrittet og være en pioner i det grønne aluminiumskiftet, girer vi nå om for å ytterligere akselerere vekst, verdiskaping og bærekraft, sa Hydros konsernsjef Eivind Kallevik i mai. Hans forgjenger Hilde Merete Aasheim sa året før at Hydro skulle tjene 2 milliarder ekstra på salg av grønn aluminium med lavere CO2-avtrykk enn mange av konkurrentene.

To typer lavkarbon aluminium

-Nå ser Hydro økende etterspørsel etter lavkarbon-aluminium, sier Bjørn Kjetil Mauritzen, som er leder for bærekraft i selskapet. Han legger til at de har to hovedkategorier lavkarbonprodukter.

Det ene er Hydro REDUXA som er hva de kaller et primæraluminium som er «ny» aluminium som kommer ut fra Hydros metallverk. Dette metallet har et CO2-fotavtrykk som er under 4 kilo CO2 per kilo aluminium. Fotavtrykket inkluderer hele verdikjeden; gruve, raffinering, metallverket og støperiet og legeringsmetallet samt andre utslipp som kraftforbruk, transport osv (scope 1, 2 og 3). Dette produktet har et fotavtrykk som er ca. en fjerdel av det globale gjennomsnittet for aluminium.

Det andre produktet heter Hydro CIRCAL og er et produkt basert på resirkulert skrap-metal. Hydro har i flere år solgt CIRCAL 75R, som betyr at minst 75 prosent av metallet har vært i bruk tidligere. CO2-fotavtrykket på dette produktet er 1,9 kilo CO2 per kilo aluminium. Ved å hente metall tilbake i «loopen» reduseres behovet for primærmetall. Dette reduserer forbruket av kraft og vann, og tar ned C02-utslipp og arealbruk. – Vi har også solgt CIRCAL 100R. I dette produktet er alt metall basert på brukt skrap og dette produktet har et fotavtrykk på 0,5 kilo CO2 per kilo aluminium, forteller bærekraftsansvarlig Bjørn Kjetil Mauritzen i Hydro.

Avtale med Porsche

-Vi jobber aktivt med kunder for å øke bærekraft i hele verdikjeden. Et rykende ferskt eksempel er fra nå i sommer, da Hydro og Porsche signerte en langsiktig avtale som åpner for at Hydro kan levere lavkarbonaluminium til Porsches bilproduksjon i årene som kommer. Ved å reservere produksjonskapasitet og samarbeide om produktutvikling vil Porsche kunne øke bruken av resirkulerte materialer og redusere karbonavtrykket til komponenter av aluminium. Dette skal bidra til å nå sportsbilprodusentens mål om en netto karbonnøytral verdikjede for nyproduserte biler i 2030, sier Mauritzen.

-EU sender ut direktiver i ekspressfart og nå må vi få tid til å implementere de som allerede har kommet, hva mener Hydro – er hastigheten for stor på implementering eller går det greit?

-EU er den regionen i verden som har de aller høyeste bærekraftsambisjonene. For å nå disse målene er det nødvendig å vri økonomien og samfunnet over i et mer bærekraftig spor. Dette er fult mulig, men krever ny regulering. Jeg er enig i at strømmen av direktiver kan være overveldende, men alternativet er egentlig at vi bare fortsetter som før og da vil ikke EU nå målene, sier Bjørn Kjetil Mauritzen.

Fare for utslippskutt gjennom nedleggelse

EU har oppnådd mye gjennom regulering, for eksempel utslippskutt gjennom kvotesystemet. Faren er at utslippskutt kommer fordi industri i Europa legger ned på grunn av høyere kostnader en bedrifter utenfor EU. -Globale utslipp reduseres ikke ved å flytte produksjon fra EU for så å importere de samme produktene fra regioner med svak eller fraværende klimaregulering, sier Mauritzen.

Behov for mer bærekraftsinformasjon

Hydro håper at EU i større grad tar i bruk markedet for å stimulere til mer bærekraftig produksjon og forbruk. -Vi har en lang vei å gå når det gjelder bærekraftsinformasjon i produkter. Mer informasjon vil gi forbrukere bedre grunnlag for å vurdere hvilke produkter de ønsker å kjøpe. Et eksempel er matvarer. Det er enkelt å finne ut hvor mye sukker eller kalorier det er i matvarene, men ikke like lett å få informasjon om ting som CO2, vannforbruk og arealbruk. Med mer fokus på mulighetene for sirkulære forretningsmodeller kan utslipp og bruk av natur reduseres betraktelig, sier Bjørn Kjetil Mauritzen.

-Næringslivet er ofte raskere til å tilpasse seg enn hva politikerne er med å gi rammevilkår til implementeringen. Yara vil sette CCS på Herøya på vent pga tilgang til økonomisk bærekraftig strøm. Er det rammevilkår Hydro mener politikerne burde vært kjappere med?

-Det aller viktigste er mer kraft! Norge har et fantastisk fortrinn gjennom vannkraft. I tillegg har vi svært gode vindressurser. Kombinasjonen av regulerbar vannkraft og vind er unik. Vi opererer i hele verden og jeg kan ikke se at noen land har så gode forutsetninger for grønn industri som Norge har, sier bærekraftsjef Mauritzen i Hydro.

Risiko for karbonlekkasje

-Det er helt nødvendig at Norge anerkjenner risikoen for karbonlekkasje som kommer gjennom kvotesystemet. CO2-kompensasjonsordningen for industrien må videreføres.

Fremdeles bygges det metallverk (og annen industri) rundt i verden som baserer seg på kull. Det viktigste Norge kan gjøre er å legge til rette for mer fornybarbasert industri, som igjen vil fortrenge kullbasert industri fra andre regioner.

Bjørn Kjetil Mauritzen, bærekraftsansvarlig Hydro. Foto: Hydro

-Noe som opptar deg spesielt om dagen?

-Min oppfatning er at debatten rundt vind på land nå er mer nyansert. Dialog med berørte parter og mer fokus på skånsom utbygging blir viktig fremover. Her har alle et ansvar.

-Og privatpersonen Bjørn Kjetil Mauritzen – hva gjør du resten av sommeren?

-I sommer har jeg slappet av på hytta. Skal også til fjells på Sørvestlandet for å fiske. Her er fisken tilbake etter mange tiår med fisketomme vann på grunn av sur nedbør. Kraftig fall i kullkraft og mer fornybar i Europa gjør at fisken nå trives. Et godt eksempel på at klima og miljøpolitikk virker!

Jeg skal også en kort tur til Arendal. Her blir arrangementer som sette søkelys på sirkulærøkonomi og fornybar kraft min hovedprioritet. I dag diskuteres bærekraftsrapportering i mange fora. Mye av diskusjonen er rundt hvordan regler tolkes og hvordan man skal rapportere. Vi kunne med fordel også diskutert effekten av rapporteringen og om hvordan rapporteringen kan bidra til å ta økonomien i riktig retning, avslutter Hydros bærekraftsansvarlig Bjørn Kjetil Mauritzen.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.