Nyheter Politikk
Statsråd Ebba Busch. Foto:  Klimat- och näringslivsdepartementet

Svenske og norske regjeringen går hver sin vei

Onsdag ble det kjent at den norske regjeringen har utsatt klimaplanen til neste år. I dag ble det kjent at planen «klimakutt frem mot 2030» også blir utsatt til neste år. Samtidig fremskynder den svenske regjeringen sine klimaprosjekter og lanserte i dag «Grønt akselerasjonskontor» som skal øke tempoet i bransjens omstilling.

Det er interessant å se hvor ulik den norske og svenske regjeringen forholder seg til bærekraftspolitikken. I dag sendte den svenske regjeringen ut en melding om at de har besluttet å utnevne Kristina Alvendal og Niklas Nordström som industrikoordinatorer. Koordinatorene skal lede et grønt akselerasjonskontor som skal legge til rette for bransjens omstilling og store investeringer i næringslivet. Arbeidet skal fremme samordning mellom offentlige og private aktører. Gjennom kontoret skal staten bli mer proaktiv og akselerere det grønne grønne skiftet.

Grønnere og rikere Sverige

– Vi ser en lysning i svensk økonomi og forventer snart å gå inn i en ny fase i svensk økonomisk politikk, mer en vekstfase. En stor del av dette vil handle om det grønne skiftet. Vår oppgave er å sikre gode forutsetninger for investeringer i det grønne grønne skiftet i Sverige, sier statsminister Ulf Kristersson.

– Regjeringen etablerer nå et grønt akselerasjonskontor med to industrikoordinatorer som skal øke tempoet i Sveriges beslutningsprosesser for å legge til rette for næringsinvesteringer som gjør Sverige grønnere og rikere, sier energi- og næringsminister Ebba Busch.

– For å øke tempoet i omstillingen må Sverige bli mer konkurransedyktig og flinkere til å tiltrekke seg grønne selskaper og investeringer. Lange tillatelsesprosesser og andre flaskehalser gjør at Sverige kan sakke akterut hvis vi ikke handler nå. Staten må ta større ansvar i det grønne skiftet, og regjeringen etablerer derfor et akselerasjonskontor for raskere omstilling, sier arbeids- og integreringsminister Johan Pehrson.

Akselerasjonskontoret skal være en tydelig inngangsport for grønn industri, investorer og lokale myndigheter og arbeide aktivt for økt koordinering mellom aktørene som er involvert i byomstillingen.

Akselerasjonskontoret vil bl.a.

  1. utvikle løsninger på målkonflikter og risikoer som oppstår som følge av det industrielle skiftet og proaktivt iverksette tiltak før slike problemer oppstår.
  2. analysere ulike finansieringsformer, nasjonalt og på EU-nivå, med sikte på å akselerere omstillingen av industrien og om nødvendig foreslå tiltak som kan bidra til en mer effektiv bruk av eksisterende midler, gunstigere investeringsmiljø og mobilisering av private investeringer.

Regjeringens mål er at investeringsklimaet for både svenske og utenlandske selskaper i hele Sverige skal være attraktivt og konkurransedyktig. Tett samarbeid mellom myndighetene, mer effektive tillatelsesprosesser og bedre tilgang til internasjonal vekstkapital bidrar til å skape gode vekstvilkår for bedrifter i Sverige. På sikt bidrar det også til EUs mål for det grønne og digitale skiftet.

Bransjekoordinatorene, sammen med et kontor, utgjør akselerasjonskontoret. En gruppe statssekretærer vil bli knyttet til kontorets arbeid for jevnlig oppfølging.

Oppdraget skal meldes senest 31.desember 2026.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.