Nyheter Konferanse
Håkon Haugli og Ole Erik Almlid før de går på scenen under Industriuka i Porsgrunn. Foto: Torbjørn Leidal

 

Grønn industrifinansiering (GIF) fra Innovasjon Norge – ny pott på 5 milliarder kroner

Grønn industrifinansiering som skal bidra til låneordninger sammen med privat kapital – skal være utløsende, men sammen med privat kapital. Totalt vil GIF gi 5 milliarder, sier Håkon Almlid, administrerende direktør i Innovasjon Norge og kommer med en nyhet på Industriuka

Så var det de viktigste «næringslivspåvirkerne»  sin tur i Industriuka i Porsgrunn. Ole Erik Almlid, administrererende direktør i NHO og Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Dagens tema «Norsk innovasjons- og eksportkraft . Hva er veien og kan vi gå den fort nok?» passer dem svært godt. Den ene har «hotline» til statsminister og Stortinget med 33.000 medlemsbedrifter med 700.000 årsverk i ryggen  – den andre kan avgjøre skjebnen til et hvilket som helst industriinitiativ i Norge med gratispenger og lån ingen andre vil gi.

Få opp farta!

Det må fortere, men vi har ikke tid til å bygge sten-på-sten slik gårsdagens industri var tuftet på, mente begge to under oppvarmingsintervjuet. -Det er begge deler. Industrien på Herøya og ellers industri i Norge har begynt i det små. Basert på fremmedkapital og god ide var grunnlaget for Elkem og Hydro. Vi må også jobbe raskere i dag. Det er andereledes nå, sier Håkon Haugli.

Håkon Haugli mener Norge er bra

Det er et geopolitisk bilde vi ikke har sett maken til. Da behøver man trygge leverandører. Norge er det. Et annet moment som taler for Norge er kunstig intelligens. På Herøya har mange digitale løsninger og vi ser at kunstig intelligens har godt utgangspunkt her. Det siste er det grønne skifte. Vi er ledene innen grønne energier og verdensledende innen elektrisk landstransport. Norge har derfor svært godt utganspuntl.- Nå er jeg betalt for å være bekymret, men vi har for dårlig tid, sier Haugli fra Innovasjon Norge.

Ole Erik Almlid fremhever Eksportrådet

Eksportrådet er viktig, mener Almlid. Vi må stå sammen med virkemiddelapparatet om å eksportere og åpne markeder utenlands. Bedrifter, entreprenører og eiere må se de mulighetene Eksportrådet representerer.

Utlandet

Vi har en annen innretning på støttemidler enn USA og Kina, sier Haugli. Næringslivet må bære ideene frem og så må virkemiddelapparatet være med å smøre veien frem. Men, det er naturlig at bedrifter går konkurs, sier Haugli.

«GIF»

Han legger til at eksempelvis GIF – Grønn industrifinansiering som skal bidra til låneordninger sammen med privat kapital – skal være utløsende, men sammen med privat kapital. Totalt vil GIF gi 5 milliarder.

Bruke skattesystemet

– Det er naturlig at noen flytter ut, sier Almlid. Vi skal være verdens beste land å etablere seg i, sier Almlid. Det har vi ikke vært. Han peker på skattesystem og viser til at utenlands kapital ikke søker seg til Norge. – Her er USA bedre, sier Almlid. Vi må bruke skatt, men få en annen type debatt i Norge.

Bekymret for høyredreining i Europa – og norsk valgkamp

-Jeg er bekymret for det ekstreme høyre i Europa, sier Almlid og legger til at sammensettingen av EU-kommisjonen blir viktig for Norge og EØS-avtalen. Han legger til at han er redd for at den norske valgkampen neste år kan bli svært polarisert neste år. Det er viktig at offentlig sektor ikke vokser mer i Norge – håper det kan bli en del av neste års valgkamp, sier Almlid i NHO.

Veien fra forskning til faktura

Vi er ikke gode nok til å få den effekten av midlene som nødvendig. Viktig å få engasjert næringslivsfolk i politikken. Det er for få folk med bakgrunn fra industri og næringsliv i politikken. Norske bedrifter vinner bra i utlandet, vi har stort potensialet. Vi må ikke bli rede or å banke på døra til Europa.

Oppfordring fra begge to

-Stå opp i valgkampen og delta i debatten og snakk om bedrifter, arbeidsplasser og næringsliv, avslutter de to – den tidligere Arbeiderpartimannen Haugli og NHO-mannen Almlid.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.