Nyheter Konferanse

Enova har mer penger enn de klarer å bli kvitt – i tidligfase

I tidligfase svømmer Enova i penger. Nå etterlyser Enova flere søknader – også til EUs innovasjonsfond som Enova er kontaktpunkt for i Norge.

Arve Solheim er markedssjef for prosessindustri og karbonfangst i Enova. Hans foredrag under Industriuka 2024 i Porsgrunn hadde tema at «Det kommer til å gjøre vondt!»

Han mener at en konkurransedyktig norsk industri i 2050 eksisterer kun om den blir utslippsfri. Skal det være mulig, trengs flere og større industrielle initiativ – nå. Det er tid for å sette planer ut i livet, annonserte Solheim sitt foredrag før han gikk på scenen i Porsgrunn Arena.

55% -målet i 2030 og 0 i 2050. Det betyr at det blir dyrt. Jeg re-titulerer meg derfor litt og stiller spørsmålet «hvor vondt blir det». Med andre ord – hvor dyrt blir det, åpner Solheim sitt foredrag med.

Hva skal Enova gjøre med pengene?

Enova støter Innovin og deres ambisiøse plan, vi er stolte av å ha vært med 283 millioner kr til Yaras pilot statsministeren åpnet i går på Herøya. Enova har fått et særskilt oppdrag som startet i fjor med 53 millioner kroner og fikk tilleggsbevilgning på 1,5 milliarder i år. Men, hva skal vi gjøre med de pengene?

Dilemma er at det er alt for mye penger, men likevel alt for lite penger for punktutslippene i Norge.

-Vi forsøker å dele opp industrien i ulike tiltak. Det har mye med prosjektmodenhet og tilgang til kraft. Mye mer strøm enn det industrien bruker i dag. Her kommer Solheim inn på budskapene til Gahr Støre og Aasland i går – mye mer strøm behøves i fremtiden.

Risikoavlastning

-55% sammenlignet med 1990 i 2030. Vi kan være optimister, men når teknologi er umoden innebærer det ubalanse mellom politiske målsetninger og industriens evne til å levere. Utfordringen er å gå fra teknologi utvikling og ta tidlig bruk til markedsvekst. Enova skal forsøke å bidra til å løse de store store kapitalbehovene ved risikoavlastning med mindre beløp.

Søk støtte!

Hovedbudskapet mitt er å se flere initiativ fra industrien og vi har mer penger enn vi klarer å bli kvitt  i tidligfase. Og Enova har kontaktpunktet mot EUs innovasjonsfond. Kanskje flere burde søke her? Her har norske hydrogenselskaper mottatt flere milliarder, avslutter Arve Solheim fra Enova.

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.