Nyheter Konferanse

Statsminister Jonas Gahr Støre på Industriuka i Porsgrunn – eksportvekst på 50% og 55% reduksjon i klimautslipp år 2030

Etter at Porsgrunns ordfører Janicke Andreassen hadde ønsket velkommen og åpnet Industriuka 2024, gav leder for Prosess 21, senior vice president technology i Elkem Håvard Moe  betraktninger rundt utslippskutt og mente vi ikke klarer 1,5 gradersmålet. Deretter åpnet statsminister Jonas Gahr-Støre ballet og mente det var mulig å nå målsetting om både eksportvekst og klimautslipp i 2030

Janicke Andreassen
Ordfører Porsgrunn Foto: Torbjørn Leidal

 

-Klimaomstillingen kommer med en kostnad, sa Elkems Håvard Moe innledningsvis og fortalte at energiintensive industrier i Europa mister konkurranse-evnen. Sliden under fra foredraget illustrerte dette.

Dermed var tema satt for det  industritunge panelet Støre var med i . Men først holdt han et innlegg selv.

Samtidig målgang i 2030 sier Støre

De ganger man skifter energisystemer i verden skifter man makt og det er ikke konfliktfylt, sa Støre. Vi skal legge frem klimamelding før påske neste år og skal komme til 2030 innen de forpliktelsene vi har. Her sitter industrien på store deler av svaret. Det vi får til i industrien forteller om vi klarer å produsere og kutte utslipp samtidig. De som ligger i front på teknologi har et fortrinn. Støre presiserte at vi ikke er et oljeland, men et energiland. Vi vil behøve mye fornybar energi og det tar meg til spørsmålet – hvor skal vi? Mer nett, mer kraft og mer ENØK er svaret, sa Støre. Han eksemplifiserte med havvind, der han mente Norge har kommet sent i gang. Vi har mer plass langs vår kyst enn andre. Når det gjelder vind på land er det lavest hengende frukt. Viktig å prioritere kommunenes interesser, mente Støre.

Avviser ikke kjernekraft

Kraftløftet – vi må ha mer kraft. Kjernekraft er ikke løsning på kort sikt. Skal ikke utelukke på lang sikt, siden vi har satt ned en utredning, sa Støre. Deretter står  paneldebatt med Magnus Ankarstrand EVP, Corporate Development – Yara International, Anne Marit Post Melbye fagsjef – Miljøstiftelsen ZERO, Lars Erik Lund  bærekraftsdirektør – Veidekke, Nils Eirik Stamland prosjektdirektør – INEOS INOVYN. Debatten  ledes av lokalavisa Vardens sjefredaktør Tom Erik Thorsen. Cnytt.no kommer tilbake med mer.

 

 

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.