Nyheter Konferanse
Paneldebatt med Gahr Støre i Industriuka. Foto: Torbjørn Leidal

Litt gulrot – men masse kraft, helst lokalt produsert

Det var et industritungt panel som fulgte opp statsminister Gahr Støres innlegg i Elvespeilet i Porsgrunn under Industriuka. Ulike krav om insentiver ble møtt med motkrav fra statsministeren.

Panelet bestod av  Magnus Ankarstrand EVP, Corporate Development – Yara International, Anne Marit Post Melbye fagsjef – Miljøstiftelsen ZERO, Lars Erik Lund  bærekraftsdirektør – Veidekke, Nils Eirik Stamland prosjektdirektør – INEOS INOVYN. Debatten  ble ledet av lokalavisa Vardens sjefredaktør Tom Erik Thorsen.

Hver av paneldeltagerne holdt innlegg der hovebudskapet var mer penger til klimatiltak og at det går for sakte i Norge. Eksempelvis bruker nabolandene prosentvis mer penger på klimatiltak enn Norge og mange bedrifter klarer ikke å redusere utslippene sine. Behovet for kraft og da lokal produsert kraft står høyt på behovslisten. Så ble statsministeren kalt opp for å forsvare seg.

Nye løsninger – pisk og gulerot

-Vi vil møte tøffe tider, som motstemmene fra Europavalget i helgen, men at vi når målsettingene tror jeg på, sa statsministeren Jonas Gahr Støre. Han så imidlertid behov for at vi frem til 2030 fornyer og justerer  intensiver og tiltakene som skal stimulere til målsettingene.

 Stabilitet, 3 partsmodell og etablerte anlegg taler for Norge

-Vi er avhengig av lønnsomhet, men allerede etableringer og den norske modellen taler for Norge, sa Nils Eirik Stamland prosjektdirektør – INEOS INOVYN. Han etterlyste cash-flow og et marked som kan etterspørre produkter som er produsert klimavennlig.

Forstår markedsvurderinger

-For bunnlinjen kan det se annerledes ut i andre land, men det finnes fordeler i Norge som er annerledes enn rene pengetiltak. Det store tema som må diskuteres er hydrogen. Å lage en infrastruktur må etableres. Vind og sol er ikke stabilt nok, sa Støre.

Næringslivet og regjeringen har satt seg høye klimamål

-Hvem tar det første skrittet? Det er politikken som avgjør, sier Zeros representant Anne Marit Post Melbye og føler seg klemt mellom politikk og næringsliv, der hun sitter mellom Gah Støre og industrirepresentantene. Hun gav svaret selv og pekte på Støre.

Gi mer virkemidler, spør ordstyrer?

-Differensakontrakter for havvind hadde vi ikke for 5 år siden, men er eksempel på nye tiltak. Det vil komme nye tiltak, svarer Gahr Støre og viste til at det vil komme nye tiltak og intensiver, uten at han hadde med seg noe nytt til nyhetssugne i Elvespeilet som der ved ble skuffet.

Kommer tallene i riktig kolonne?

Endelig kom rapporteringen på agenda, ved Lars Erik Lund i Veidekke. Han mente at rapporteringene er vriene. Dessuten mente han også at diskusjonene blir for fragmenterte – og det er for lite hydrogen. Et hydrogenanlegg Veidekke har ble drevet kun en dag på hydrogen. Da brukte de all hydrogen i Norge. Ellers går anlegget på naturgass.

Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Torbjørn Leidal

Utfordrer industrien

Da avsluttet Støre med å utfordre industrien: – Det behøves mer kraft. Det er for lite hydrogen i Norge fordi det er for lite kraft. Vi ma ha mer kraft, lokalt produsert, sa Støre – og gikk. Senere skal han åpne Yaras nye elektrolyseanlegg, men der deltar ikke Cnytt.no – vi fortsetter å dekke arrangementene.

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.