Nyheter
Country Manager i Geminor, Kjetil Hausken; Birgir Kristjansson fra Islenska Gamafélagid; daglig leder i Islenska Gamafélagid, Jon Thórir Frantzson; Senior Operations Associate i Geminor, Helga Eggertsdottir: og Operational Manager i Geminor, Petur Thor Hafthorsson.

Geminor henter mer avfall på Island

Utvider samarbeidet med Gamafélagid.

Gjenvinningsselskapene Geminor og Islenska Gamafélagid forlenger og utvider nå samarbeidet om eksport av avfallsressurser fra Island. De to partnerne skal årlig frakte ut 25.000 tonn avfall til material- og energigjenvinning, og introduserer samtidig flere fraksjoner for eksport til Europa.

Kraftig økning for Geminor

Fra deponi til forbrenning

Siden den første avtalen i 2020 har de to selskapene samarbeidet om å lede islandske avfallsressurser fra deponi til effektive energigjenvinningsanlegg i Norden. Med et stadig økende fokus på avfallseksport på Island utvides nå samarbeidet med en 25 000 tonns RDF-eksport til EU i året.

Den utvidede eksporten er mulig på grunn av avfallsprodusenten Islenska Gamafélagids åpning av en ny og tilpasset sorteringslinje. Det nye anlegget har kapasitet til å håndtere opptil 200 000 tonn avfall per år, og sorterer avfall i fire hovedfraksjoner – plastavfall, avfallstrevirke, metaller og papp/papir. De to selskapene planlegger nå logistikken for å bringe flere fraksjoner både til mottakere og finsorteringsanlegg i Europa.

Jon Thórir Frantzson, daglig leder i Islenska Gamafélagid, er godt fornøyd med det utvidede samarbeidet.

– Ved å oppgradere anlegget vårt med avansert sorteringsteknologi ruster vi oss for en nær fremtid hvor deponimulighetene på Island er begrensede. Denne investeringen vil ikke bare øke vår behandlingskapasitet, men også bidra til en mer bærekraftig avfallshåndtering på Island. Vårt utvidede partnerskap med Geminor gjør at vi kan sende mer avfallsressurser til Europa, sier Frantzson.

Norsk selskap skal gjenvinne islandske kjøleskap i Sverige

Plast og trevirke

Geminor planlegger nå å inkludere avfallstrevirke og avfallsplast i eksportporteføljen. Plast vil bli sendt fra Island til ReSource Denmarks finsorteringsanlegg i Esbjerg, i nært samarbeid med Geminors datterselskap Polynate, mens trevirket vil bli sendt til Sverige og Riga for energi- og materialgjenvinning.

Det utvidede samarbeidet gir et stort løft til avfallseksporten fra Island, forklarer Helga Eggertsdottir, Senior Operations Associate hos Geminor.

– Både på Island og i EU fases nå deponiene gradvis ut. Men for å kunne gjenvinne avfallet, behøves det bedre sortering av Islandsk avfall framover. Begrenset kapasitet for resirkulerte ressurser på Island gjør at behovet for eksport øker. Denne voksende strømmen til Europa er mulig på grunn av den store kapasiteten på returtransport med skip fra Island, sier Eggertsdottir.

– Samarbeidet mellom Geminor og Islenska Gamafélagid vil kunne optimalisere de miljømessige og økonomiske fordelene ved resirkulering på Island. Vi gleder oss derfor stort til å se hva partnerskapet vil bety for Islandsk gjenvinning framover, avslutter Helga Eggertsdottir, Senior Operations Associate i Geminor.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.