Nyheter Konferanse

Elektromontøren som kom ned fra strømmaster- for å stimulere  verdiskaping, klima og natur

Energiminister Terje Aasland fortsatte der Jonas Gahr Støre slapp på dagens konferanse på Elvespeilet under Industriuka i Porsgrunn: – Vi behøver energi!

Tidligere elektromontør Terje Aasland er virkelig hjemme i Elvespeilet i Porsgrunn. Dels er han telemarking men også har han fagbakgrunn fra strømmarkedet. Som elektromontør i høye master. Nå har elektromontøren høye behov for mer strøm  – 4500 megawatt bare i Grenlandsområdet.

Har oppskriften

Det er tre drivere som skal skaffe denne energien – klima og  nyindustrialisering (for å gi folk jobb). Det siste er digitaliseringen. Husk vi står på tersekelen til introduksjon av kunstig intelligens – dataprosessering som trenger mye strøm, sier Aasland.

-Vi må bruke de mulighetene som er tilgjengelig. 1500 megawatt havvind som skal på plass i 2030-2031 etter auksjonen. Vi skal bygge ut 30.000 megawatt fram til 2030. Kommunene må se på hvilke potensialet de har ,sier Aasland.

Kommunene skal bestemme selv

Kommunene har vetorett på land og kan motta 2,3 øre per kilowatt. Kommunene skal også kunne si ja til solkraft selv. De har vedtaksrett lokalt. Problemet til Aasland er om kommunene bestemmer riktig for behovsøkningen.

-Gg så er det juvelen i systemet vårt – vannkraften, sier Aasland entusiastisk . Vi behøver feltoppdatering. Statkraft kommer med nye prosjekter, Lyse har levert inn på Røldal og Suldal. Det er viktig at vannkraft understøtter når ikke det blåser eller er sol, mener Aasland.

Bygge – og fornye eldre menn i grå dress

-Vi må bygge ut mye mer nett. Og vi må utnytte nettet bedre enn i dag. Dette er en konservativ bransje av grå menn i grå dress i min alder, men nå skjer det mye nytt. Mange har fått nettilknytning basert på at vi har fornyet eksisterende nett. Aasland har stor tro på fornying av både bransje og nett.

Hvilke konseksjonsvillkår kan tas ut av konsesjonsprosessen? Mye bør kunne avgjøres av selskapene selv. Vi har kommer godt i gang på dette, mener Aasland som vil spille over ansvaret til bedriftene.

-Avslutningsvis vil jeg si at ingen andre steder i verden har man muligheter til å lykkes som i Norge med «trilemma» – verdiskapning, klima og natur. Her tror jeg det er et misstag i Grenlandskommunene å være negative til dette. Og med det fikk han også gitt et lite spark i baken tilbake til kommunene som skal få bestemme selv, men helst bør fatte flere positive vedtak for ny energi.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.