Nyheter
Biodolmers. Foto: Peter Stenström.

Svensk komposterbar plast mot verdensmarkedet

Helsingborg-selskapet Gaia Biomaterials produserer komposterbare plasterstatninger basert på kritt. Nå har selskapet tatt inn 50 millioner i en nyemisjon, penger som skal brukes til markedsinvesteringer i USA og India.

Nyemisjonen er støttet av venturekapitalfondet Almi Invest Greentech, samt private internasjonale og innenlandske investorer. Pengene skal brukes til markedsinvesteringer i blant annet USA og India.

Gaia Biomaterials Biodolomer kan erstatte fossil plast i alt fra kaffekopper og -kanner til matposer. Den er fullt komposterbar med et minimalt karbonavtrykk og produserer, ifølge selskapet, ingen mikroplast under kompostering.

Gaia-sjef Peter Stenström viser frem Biodolomer. Pressebilde.

– Vi har en revolusjonerende og fullstendig proprietær teknologi, vi har produksjonskapasiteten, og vi har gjort vår markedsanalyse. Nå er tiden inne for å utvide vår markedstilstedeværelse. Vi skal bruke midlene til å investere i blant annet USA og India hvor interessen er enorm, sier Peter Stenström, administrerende direktør i en pressemelding.

Mindre CO2, mindre avfall

En av investorene er venturekapitalfondet Almi Invest Greentech.

– Vi ser etter bedrifter med både kommersielt og miljømessig potensial. Selv om vi ser på cirka 300 selskaper årlig, investerer vi bare i noen få. Gaia Biomaterials har vist seg å leve opp til løftene. Produktet deres har et enormt potensial fordi det både reduserer klimapåvirkningen og vil redusere avfall og mikroplast, sier Jörgen Bodin, investeringssjef.

Mange bruksområder

Gaias materialer brukes i en rekke engangsprodukter for å erstatte fossil plast; fra ammeforkle til sugerør, matbeholdere og engangsgryter. Den har også blitt brukt i 150 000 ølglass under Formel 1-finalen i Abu Dhabi.

– Materialet vårt kan brukes i de fleste ulike produksjonsteknikker der «vanlig plast» brukes uten endringer på maskiner. Det gjør det enkelt for produsenter å drastisk både redusere CO2-utslippene sine og redusere problemet med avfallsfjellet, sier Peter Stenström.

I dag har Gaias fabrikk en potensiell produksjonskapasitet på opptil 50 000 tonn/år.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Vegen mot ei grønare framtid

Harald Nyland, Sunnfjord Miljøverk

– Vi må slutte å importere biodrivstoff. Det må vi lage selv

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Nasrin Naimy, Biogass Norge
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.