Leder
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Stortinget

Vrang Supermann

Sjefen i Finansdepartementet har ikke lyst til å evaluere forbrenningsavgiften.

Torsdag faller det endelige vedtaket i Stortinget som ber regjeringen evaluere konsekvensene av avgiften på avfallsforbrenning.

Finansdepartmentet feirer ikke med kake.

Derimot var det god stemning i avfallsbransjen da Finanskomiteen enstemmig kom med sin innstilling i midten av februar. At en samlet stortingskomité stiller seg bak et forslag fra oposisjonen er sjelden parlamentarisk vare. Det sitter tradisjonelt svært langt inne for regjeringspartiene å støtte forslag som de ikke selv har kommet med.

Årsaken er at det vil unngå å stikke kjepper i hjulene for sine partikamerater i regjeringskontorene.

Det ga da også finansminister Trygve Slagsvold Vedum tydelig uttrykk for fra Stortingets talerstol tirsdag.

– Det er et innholdsrikt vedtak og selvfølgelig er det folk med Supermanndrakt i Finansdepartementet som skal jobbe med liv og lyst med å følge opp de vedtak Stortinget fatter, sa Vedum.

Sarkasmen rakk langt opp på galleriet i Stortingssalen.

Men Vedum har rett i at tallknuserne i Finansdepartmentet får bruk for superkreftene sine.

«Stortinget ber regjeringen evaluere dagens avgift på avfallsforbrenning og hvordan sikre likere konkurransevilkår mellom norske og utenlandske anlegg, utrede hvordan prising av avfall mest mulig effektivt kan bidra til å redusere globale utslipp, utrede konsekvensene for fjernvarme, resirkulering og utslippsreduserende tiltak ved forbrenningsanlegg i Norge samt kostnader for forbrukerne, og komme tilbake til Stortinget senest i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025», lyder bestillingen fra et samlet Storting.

Ved første øyekast, og slik mange oppfattet det, skal regjeringen løse avgiftsfloken senest i statsbudsjettet i høst. Men det er ingen grunn til å sprette champagnen ennå.

Bestillingen til Finansdepartementet er langt mer omfattende enn det avfallsforbrenningsbransjen tidligere har bedt om og burde håpet på. Departementet skal se mye bredere enn på avgiften isolert. Det ligger mange hensyn som skal veies opp mot hverandre. Sånt tar tid.

Spesielt når sjefen ikke har spesielt lyst.

Neste uke samles regjeringen til årets første budsjettkonferanse. De neste månedene skal de ulike statsrådene hale og dra i Vedum for å få mer penger til sine hjertesaker. Ikke minst må regjeringen komme med et budsjett for «folk flest».

2025 tross alt et valgår.

Vedum og Finansdepartmentet har brukt supermannkreftene sine til å forsvare avgiften med nebb og klør. Ingen bør bli overrasket om regjeringen i høstens statsbudsjett nøyer seg med en setning om at de jobber med saken.

Lederen for folka i supermanndrakter har i alle fall gjort det tydelig klart at han ikke går løs på oppgaven med liv og lyst.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.