Nyheter

Bransjen må etablere felles avgiftsutredning og tenke europeisk

Seks år etter at Kristelig Folkeparti ba Finansdepartementet om å utrede avgift på energigjenvinning har Stortinget bedt Regjeringen om det samme. Venstre og Høyre har de samme ledende medlemmene i Energi- og miljøkomiteen som da avgiften ble fjernet i 2010. Det finnes håp.

Dagens spaltist er Torbjørn Leidal, direktør i European Resource Hub

Startskuddet for lobbykampanjen mot Stortinget gikk i går, 14.februar 2024. Om man ønsker å påvirke bør interessentene samle seg i en gruppe, med en ambisjon – og at de kan meisle ut et felles budskap, slik det ble gjort i 2009.

Naturlige deltagere i en slik bransjeutredning er de foreningene som har vært høyest på banen og som har medlemmer med felles interesser. I 2009 var det Avfall Norge, Norsk Fjernvarme og Energi Norge med varierende samarbeide med KS Bedrift og Norsk Bioenergiforening. Sammensetningen i dag kan være annerledes da foreningsstrukturen har endret seg og private selskaper kan ha samme interesse.

Ambisjonen for utredningen må være høy. – Det er de som vil mest som vinner, sa Senterpartiets Olav Lundteigen da han og hans parti lovet støtte forrige gang.

Budskapet bestemmer dette bransjeutvalget, men det må ha en akademisk forankring i en rapport som kan dokumentere at bransjeutvalgets forslag er bærekraftig og bidrar til å innfri EUs krav til materialgjenvinning.

Tiden for særnorske avgifter med fiffige innretninger er forbi.

Se mot Europa!

Hvordan kan Norge bidra til at vi og resten av Europa kan nå målsettingene for avfalls- og gjenvinningsmarkedet?

Avgiftsregimet EU har falt ned på er kvoter. Hvis Norge skal utsortere fraksjoner som skal erstatte jomfruelige ressurser må innsamling, utsortering, omsetning og sluttproduksjon skje på forretningsmessige vilkår.

Jeg viser til lederartikkelen i vår svenske nettavis Avfall2resurs i dag, som kommenterer dette godt. Avgifter må ikke ilegges kun for å stoppe noe. De må stimulere til at man gjør noe riktig i stedet. På den måten kan en bærekraftig industri vokse frem og gi inntekter som kan redusere kommunale avfallsavgifter og kostnader for næringslivet.

Standardisering!

Standard Norge har kjørt et prosjekt på standardisering av spesifikasjon for avfallsfraksjoner i vinter. Nå behøver vi en standardisering av avgifter også, slik at ikke Norge sender alt av ressurser til behandling i andre land og kun sitter igjen med gatefee-kostnader.

Kort oppsummert – avfalls- og gjenvinningsbransjen må raskest mulig etablere en felles avgiftsutredning som må tenke europeisk. Det må lønne seg å behandle fraksjoner i Norge på samme vilkår som Europa. Tilpasningene kan være nasjonale – systemet må være europeisk.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.