Sirkulære stemmer
Anne Sofie Risåsen. Foto: Cognizant

Havet metter flere munner med kunstig intelligens

Det skapes nå viktige globale industrimuligheter med Norge i førersetet

Ifølge en artikkel i Aftenposten ble det i juli målt 38,4 grader i havet i Florida. Samtidig har hetebølger i havene økt med 50 prosent siden 1982. Dette og mange andre tilsvarende rapporter er urovekkende. Havet dekker 70 prosent av jordkloden og det finnes nok av bevis på at vi forsurer og ødelegger livet under vannoverflaten gjennom forsøpling, global oppvarming og ved å overutnytte ressursene. De næringene som lever av havbruk, vil finne det stadig vanskeligere å drive forutsigbart og lønnsomt.

En rapport fra DNV publisert i 2021 peker på at havbruksproduksjonen av mat i 2050 vil være dobbelt så stor som i dag. Denne industrielle opptrappingen er viktig fordi FN sier at verdens befolkning vil øke til 8,5 milliarder mennesker innen 2030, noe som skaper et enda større behov for å sikre at havene er rene og produktive. Det å berge livet i havet er en av menneskehetens største utfordringer.

Havet må mette flere munner

80 prosent av verdens fiskefelt er utarmet. For å produsere mer mat må havbruksnæringen komme opp med mer innovative tilnærminger på hvordan produsere mer fisk på måter som er bærekraftige, og med den største velferden for fisken.

Det er akkurat her kunstig intelligens kommer inn.

Ny teknologi bidrar til å fjerne C02 fra havet og tar ned de skadelige virkningene som klimaendringer har i marine økosystem. Med kunstig intelligens kan havbruksnæringen produsere fisk raskere og bedre fordi teknologien gir svar på hva fisken behøver og når. Dermed kan foringstider automatiseres slik at fisken vokser mer riktig.

En heldig bieffekt av dette er mindre matavfall fra fiskefôret – som er en stor kilde til utslipp av C02. Da brorparten av driftskostnadene er knyttet til fôring vil mer nøyaktig produksjonsplanlegging ta ned kosten per kilo fisk.

Teknologien vil også fange opp og estimere mengde og stadium av lakselus på fisken.

Det foregår nå spennende nybrottsarbeid i Norge på hvordan mer og kvalitativt bedre fisk kommer raskere på markedet, på måter som skaper større lønnsomhet på tvers av verdikjeden fra fjord til forbruker.

Dette er kunnskap som positivt påvirker oppdrettsnæringen verden over.

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.