Nyheter Karbonfangst
Illustrasjonsfoto: Pixabay

— Norge har verdens snilleste gjenvinningsmarked

Har man refleksvest på seg i det daglige bør det ligge en forpliktelse i å protestere. Dagens CO2-avgift stimulerer ikke materialgjenvinningen – protester den bort!

Allerede valgnatten skal Arbeiderpartiet ha startet undersøkelse for å forklare valgnederlaget.

«Alle som skulle være med – som ikke ble det» kan nok relativt enkelt forklare hvorfor.

Torbjørn Leidal er direktør i European Resource Hub

Hovedårsaken heter økonomi.

Siden vår rødgrønne regjering overtok makten har «alt gått så meget» – dårligere. Alt har blitt dyrere og i tillegg har de rødgrønne økt skatte- og avgiftstrykket. For å gjøre situasjonen komplett har Norges Bank økt renten med rekordhastighet. Og mer skal det bli.

Og her inntreffer det ubegripelige.

I stedet for å skjerme utsatt industri, næringsliv og husstander, skjer det ingenting. Ingen verdens ting. Nå skal vi i stedet sitte stille og vente på at «renten biter» ved at selskaper – som det tar år å erstatte – går konkurs, at folk mister først jobben og så hjemmene sine – som påfører regjeringen enda mer misnøye.

Det har skjedd før.

På slutten av 80-tallet og ut på 90-tallet opplevde vi en nedgangstid vi sannsynligvis nå går i møte. En kort repetisjon i 2008 fikk vi med finanskrisen. Men, nå skal vi altså få lavkonjunktur som en rødgrønn regjering sitter passivt å ser komme?

Norge har verdens snilleste befolkning

I andre land ville folk tatt på seg refleksvester og protestert i gatene. De ville rast i avis-spaltene. I Norge stemmer vi litt til mer til høyre. Og tar det som det kommer.

Selv de som bruker refleksvester til daglig protesterer forsiktig:

Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Arbeiderpartiet og SV fjernet en tilsvarende avgift i 2010 etter en hard og lang protest fra Avfall Norge, Norsk Fjernvarme, Energi Norge og Samfunnsbedriftene Avfall og resurs. Hvor er denne alliansen nå? Problemstillingen er den samme.

Har man refleksvest på seg i det daglige bør det ligge en forpliktelse i å protestere. Dagens CO2-avgift stimulerer ikke materialgjenvinningen. Den gjør det ikke lønnsomt å velge materialgjenvinning fordi den sitter for langt ut i næringskjeden. I tillegg svekker CO2-avgiften økonomien hos virksomheter som skal foreta store investeringer i nye løsninger som karbonfangst og kommuner som skal investere i sorteringsanlegg.

Avgiften bør legges på hvert gram restavfall som sendes til forbrenning.

Og utslippet fra forbrenning bør regnskapsføres på restavfallet der det oppstår. Da kan restavfallseier velge om hen vil sortere eller brenne. Det valget bør gi økonomiske konsekvenser. I dag er valget gatefee.

Forbrenning må være siste løsning – ikke billigste.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.