hydrogenfolk industri
Marielle Furnes Mannseth på fottur i Sunnmøre. Foto: Privat

#Sommerspalte 2023:

— Vi har doblet antall ansatte

Og jeg forventer at det neste halvåret blir minst like hektisk og lærerikt! I Norwegian Hydrogen er vi opptatt av å gjøre – å gå fra PowerPoint til å realisere prosjekter, sier Marielle Furnes Mannseth fra Norwegian Hydrogen.

#1. Vi er nå halvveis i 2023: Hvis du skal trekke frem minst ett høydepunkt så langt: Hva har vært det viktigste for din virksomhet det siste halvåret?

2023 har så langt vært både hektisk, lærerikt og morsomt. Norwegian Hydrogen har opplevd betydelig fremgang med nye prosjekter, utvikling av eksisterende prosjekter og viktige samarbeid. Vi har også fått gleden av å doble antall ansatte, og det har vært utrolig givende å ønske så mange dyktige og engasjerte kolleger velkommen. I april fikk vi muligheten til å samle alle i Oslo i noen dager. Det var veldig fint å kunne være sammen som et team, bli bedre kjent og jobbe med strategier og videre planer.

Et annet høydepunkt var lanseringen av VIREON, selskapet og merkevaren vår for fyllestasjoner som vi utvikler og bygger i hele Norden.

Det er også fantastisk å endelig kunne dele prosjektene vi har jobbet med i lang tid, som for eksempel FjordH2-prosjektet i Ørskog, Ålesund. Jeg gleder meg til å jobbe videre for å realisere disse prosjektene.

FjordH2-prosjektet kan stå klart allerede i 2027

#2. Hva ser du mest frem til det neste halvåret?

Jeg ser frem til det kommende halvåret med forventning om at det vil være like hektisk og lærerikt som hittil! Det er mange muligheter som ligger foran oss, og jeg er spent på å se disse materialisere seg. I Norwegian Hydrogen er vi opptatt av å gjøre - å gå fra PowerPoint til å realisere prosjekter.

Et av disse prosjektene våre er Hellesylt Hydrogen Hub, der det skjer mye fremover. Grunnarbeidet er i ferd med å bli fullført, og det er fantastisk å se dette prosjektet ta form. I tillegg er vi godt i gang med byggingen av vårt første produksjonsanlegg i Danmark, og vi ser virkelig frem til å komme i gang med produksjonen.

Alt klart for byggestart for Hellesylt Hydrogen Hub

Før det venter Arendalsuka, som alltid er et høydepunkt. Jeg ser frem til å delta og få med meg mange givende diskusjoner og debatter om hydrogen, som jeg håper og tror vil bidra til økt kunnskap og gode beslutninger. Arendalsuka er en viktig arena hvor næringslivet, akademia og politikere kan møtes, diskutere og utforme politikk som vil bidra til handling og fremdrift i hydrogenbransjen.

Vårt eget arrangement i Arendal, Den store hydrogendebatten, skjer tirsdag 15.august, og det ser jeg virkelig frem til. Håper å se mange fra bransjen der!

#3. Det har vært mye snakk om differansekontrakter, og det meste tyder på at vi nærmer oss en avklaring denne høsten - med virkning fra 2024. Hva vil det eventuelt si for din virksomhet, og er det andre tiltak du ønsker å trekke frem?

Differansekontrakter kan spille en viktig rolle i å stimulere markedsutviklingen for hydrogen og igjen føre til oppskalering av produksjonskapasitet og utvikling av infrastruktur. Vi trenger flere investeringsbeslutninger! Når skaleringsfasen virkelig tar fart, vil konkurransedyktigheten og lønnsomheten også øke betydelig.

Det er avgjørende å få på plass gode virkemidler for å akselerere energiovergangen. Både for produsenter av utslippsfri energi, for infrastruktur og for kundene. Overgangen vil ikke skje av seg selv, men en smart kombinasjon av "pisk" i form av karbonprising og "gulrot" i form av risikoavlastning vil være til hjelp. Vi må sikre at det etableres en konkurransedyktig verdikjede for utslippsfri hydrogen. Uten dette vil overgangen fra fossile energikilder bevege seg altfor sakte for å oppnå klimamålene.

Marielle på Arendalsuka 2022. Foto: Privat

#4. I fjor var det høye strømpriser, i år har vi lav kronekurs. Har det påvirket dere så langt?

Vi er så heldige å ha produksjon i et område der strømprisene historisk har vært lavere enn lenger sør.

Lavere strømpriser gir mer konkurransedyktige priser for grønt hydrogen, og det er veldig positivt for markedet generelt og for våre kunder.

Den svake kronen trekker andre veien og øker investeringskostnadene for elektrolyse, hydrogenbiler og skip. I det lange bildet er vi optimister og tror at produksjonskostnaden for grønt hydrogen skal ned, samtidig som kostnadene for biler, skip og annet utstyr som skal bruke hydrogen vil falle.

#5. Sommerferien nærmer seg, og med tidenes svakeste kronekurs blir utenlandsferien dyr. Hvor tilbringer du årets sommerferie?

I sommer skal jeg på øyhopping i på greske øyer sammen med familien, noe som har stått på vår ønskeliste lenge. Så blir det som alltid sommer på Sunnmøre med turer i de vakre fjordene og fjellene våre.

Vi håper på sommervær, da er det ingen steder jeg heller vil være enn på Sunnmøre. Forhåpentligvis blir det også tid til en camping- og surfetur til vakre Hoddevika, det er tradisjon hver sommer!

#6. Hvis du får kollegaer på besøk i sommer: Hva vil stå på menyen?

Ingen tvil om at det da blir sjømat på menyen!

Ålesund-regionen er kjent for å tilby det beste av skalldyr og fisk, så da blir det en tur til kaia i Ålesund for å kjøpe fersk sjømat direkte fra de lokale fiskerne.

Måltidet må selvsagt avsluttes med verdens beste lokale jordbær fra Valldal.

Trykk her for å se alle deltagerne i vår #Sommerspalte 2023

PS: Også fjorårets sommerspalte var populær, du finner alle deltagerne fra 2022 her!

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Målet med gebyrdifferensiering

Marianne Haugland, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs

På tide å gi kundene en gulrot?

Toralf Igesund, Norwaste
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.