hydrogenfolk
I dagens sommerspalte møter du Hege Økland fra Hy2Gen Norge og Iverson e-Fuels. Foto: Privat

#Sommerspalte 2023:

— Vi får tilstrekkelig nettkapasitet!

Det gjør at vi kan produsere 200.000 tonn med grønn ammoniakk per år i Sauda. Nå ser vi frem til at reguleringsplanen blir godkjent, sier Hege Økland.

#1. Vi er nå halvveis i 2023: Hvis du skal trekke frem minst ett høydepunkt så langt: Hva har vært det viktigste for din virksomhet det siste halvåret?

En viktige milepæl for Iverson eFuels det siste halvåret var at vi fikk bekreftet at vi får tilstrekkelig med nettkapasitet fra Statnett til å produsere 200.000 tonn med grønn ammoniakk per år i Sauda.

Vi har også hatt god dialog med mange samarbeidspartnere og potensielle sluttkunder de siste månedene, og årets Nor-Shipping var også et viktig høydepunkt for oss. Vi følger spent med på utviklingen av skipsteknologien og synes det er gledelig at både MAN og Wärtsilä har svært gode resultat i sitt testprogram for utvikling av ammoniakkmotor til større skip.

Dette bør du vite om Energy House

#2. Sommerferien går fort. Hva ser du mest frem til det neste halvåret?

Vi har en spennende og travel høst foran oss i Iverson-prosjektet. Vi ser fram til at reguleringsplanen vår for ammoniakkproduksjon i Sauda skal bli ferdigstilt og godkjent i løpet av det neste halvåret.

Vi ser også fram til å annonsere viktige partnerskap med både sluttkunder og aktører i verdikjeden framover.

Like over ferien skal vi til Arendalsuka og der skal vi treffe politiske beslutningstakere. Da vil vi fortelle hvordan prosjektet vårt i Sauda kan bidra til å fjerne mer en tredjedel av utslippene fra offshoreflåten. Offshoreflåten er den delen av norsk innenriksskipsfart som står for de største utslippene. For å oppnå dette må regjeringspartiene følger opp sine egne målsettinger.

I dag starter Hege Økland i to nye jobber

#3. Det har vært mye snakk om differansekontrakter, og det meste tyder på at vi nærmer oss en avklaring denne høsten - med virkning fra 2024. Hva vil det eventuelt si for din virksomhet, og er det andre tiltak du ønsker å trekke frem?

Det vil være viktig å få på plass virkemidler som tetter prisgapet mellom fossile og grønne energibærere. Vi har hatt store forventninger til Regjeringen, men det drøyer dessverre med å få på plass differansekontrakter og andre tiltak som kan akselerere det grønne skiftet.

Andre viktige virkemidler som kan få markedet i gang, er høyere CO2-avgifter og strengere utslippskrav. Vi har også foreslått at det i neste konsesjonsperiode for Kystruten (Fra 2030) blir stilt nullutslippskrav. Det vil bidra til å få på plass en hydrogeninfrastruktur fra Bergen til Kirkenes.

#4. I fjor var det høye strømpriser, i år har vi lav kronekurs. Har det påvirket dere så langt?

Vi er mest opptatt av hvordan strømprisene utvikler seg framover og at det blir bygget ut mer fornybar energi. Vi har ikke blitt påvirket i særlig grad av den lave kronekursen ettersom vi planlegger byggestart i 2025 og produksjon i 2028.

#5. Sommerferien nærmer seg, og med tidenes svakeste kronekurs blir utenlandsferien dyr. Hvor tilbringer du årets sommerferie?

Årets sommerferie blir både på fjellet og ved sjøen. Vi planlegger en tur på sørlige deler av Hardangervidda sammen med hunden vår. Mulig at det også blir en ferietur til Nord Norge hvis været holder seg.

Jeg sparer utenlandsturen til høsten for å forlenge sommeren litt.

Plug Power og Hy2Gen med finsk storsatsing

#6. Hvis du får kollegaer på besøk i sommer: Hva vil stå på menyen?

Jeg har kollegaer fra mange land, og det er jo kjekt å servere litt norsk, kortreist mat. Kanskje selvfisket ørret med agurksalat og rømme, og jordbær med fløte til dessert?

Det er jo sommermat og som jeg tror faller i smak hos de fleste!

Trykk her for å se alle deltagerne i vår #Sommerspalte 2023

PS: Også fjorårets sommerspalte var populær, du finner alle deltagerne fra 2022 her!

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Målet med gebyrdifferensiering

Marianne Haugland, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs

På tide å gi kundene en gulrot?

Toralf Igesund, Norwaste
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.