hydrogenfolk industri
I dagens sommerspalte av Hydrogefolk møter du Håkon Volldal fra Nel Hydrogen. Foto: Privat

#Sommerspalte 2023:

— Å vinne store kontrakter er alltid et høydepunkt

Og jeg tror vi har mange høydepunkter i vente i andre halvår. Det er det som gjør dette til et så spennende selskap å jobbe i, sier Håkon Volldal fra Nel Hydrogen.

#1. Vi er nå halvveis i 2023: Hvis du skal trekke frem minst ett høydepunkt så langt: Hva har vært det viktigste for din virksomhet det siste halvåret?

Personlig synes jeg alltid det er et høydepunkt når vi vinner en stor kontrakt. Derfor må jeg få trekke frem 120 MW-kontrakten for elektrolysører som vi vant i begynnelsen av året, samt kontrakten på 16 fyllestasjoner som vi annonserte i slutten av juni.

— Kontraktsbeløpet er en gamechanger for vår Fueling-divisjon, sier Håkon Volldal

I tillegg vil jeg nevne de pågående fabrikkutvidelsene på Herøya, der vi dobler produksjonskapasiteten til 1 GW i året, og i Wallingford i USA der vi utvider kapasiteten fra 50 til 500 MW i året.

Nel øker produksjonskapasiteten

#2. Sommerferien går fort. Hva ser du mest frem til det neste halvåret?

Jeg tror vi har mange høydepunkter i vente i andre halvår, det er det som gjør Nel til et så spennende selskap å jobbe i.

Blant annet gleder jeg meg til vi får ferdigstilt flere av kundeprosjektene vi har jobbet med i lang tid slik at disse anleggene kan begynne å produsere grønt hydrogen og bidra til utslippskutt.

Vi jobber også med mange spennende interne teknologi- og forbedringsprosjekter som jeg håper vi når viktige milepæler på. Og til slutt håper jeg selvsagt at vi klarer å vinne enda flere store kundekontrakter.

#3. Det har vært mye snakk om differansekontrakter, og det meste tyder på at vi nærmer oss en avklaring denne høsten - med virkning fra 2024. Hva vil det eventuelt si for din virksomhet, og er det andre tiltak du ønsker å trekke frem?

For Nels del er det positivt om differansekontraktene bidrar til å gjøre grønt hydrogen mer konkurransedyktig sammenlignet med fossile energikilder slik at flere potensielle kunder bestiller elektrolysører fra oss.

Alle «pionerene» som forsøker å få til noe i dag trenger risikoavlastning, ellers kommer vi aldri i gang. Her kan differansekontrakter være et nyttig instrument.

I tillegg skulle jeg selvsagt ønske at Nel kunne få direktestøtte til å bygge mer produksjonskapasitet i Norge fremfor å etablere denne i andre land der støtteordningene er bedre.

#4. I fjor var det høye strømpriser, i år har vi lav kronekurs. Har det påvirket dere så langt?

Mange av våre løsninger lages i Norge, derfor er lav kronekurs i utgangspunktet positivt for Nel siden utenlandske kunder vil oppleve at de kan importere fra Norge til en lavere kostnad i sin lokale valuta.

Imidlertid øker kostnadene våre kraftig som følge av den svake kronekursen og ikke minst høy inflasjon, så i sum blir utfallet ganske nøytralt.

Håkon Volldal fra Nel. Foto: Privat

#5. Sommerferien nærmer seg, og med tidenes svakeste kronekurs blir utenlandsferien dyr. Hvor tilbringer du årets sommerferie?

I år blir det kun tid til en kort ferie på meg, og den håper jeg å tilbringe på et par greske øyer sammen med familien.

#6. Hvis du får kollegaer på besøk i sommer: Hva vil stå på menyen?

Da blir det garantert noe som kan legges på grillen. Hjemme hos oss setter vi mer og mer pris på god fisk som kan grilles, gjerne uer eller en flyndrefisk.

Min kone lager for øvrig så fenomenalt tilbehør at de færreste vil bry seg om hovedretten...

Trykk her for å se alle deltagerne i vår #Sommerspalte 2023

PS: Også fjorårets sommerspalte var populær, du finner alle deltagerne fra 2022 her!

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Målet med gebyrdifferensiering

Marianne Haugland, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs

På tide å gi kundene en gulrot?

Toralf Igesund, Norwaste
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.