hydrogenfolk
Lin April Løstegård bak rattet på en hydrogendrevet lasetebil på H2 og CCS-messe i Canada. Foto: Privat

Sommerspalte2023:

— Hydrogenkonferansen var et høydepunkt

I dagens sommerspalte møter du Lin April Løstegård fra Norsk Hydrogenforum.

#1. Vi er nå halvveis i 2023: Hvis du skal trekke frem minst ett høydepunkt så langt: Hva har vært det viktigste for din virksomhet det siste halvåret?

Det har skjedd mye spennende så langt i år, men personlig vil jeg trekke frem Hydrogenkonferansen vi holdt 1. juni som et av høydepunktene. Med 300 deltakere ble det den største Hydrogenkonferansen hittil!

I sin åpningstale la olje- og energiminister Terje Aasland vekt på at hydrogen blir viktig om vi skal nå klimamålene. Deretter presenterte Oslo Economics resultatene fra rapporten om hvordan regjeringen kan bidra til å bygge opp en sammenhengende verdikjede for hydrogen.

Rapporten skrev de sammen med Sintef og Greensight på oppdrag fra olje- og energidepartementet. De konkluderte blant annet med at differansekontrakter vil være et spesielt treffsikkert virkemiddel for å utvikle en verdikjede for hydrogen.

Hydrogenkonferansen: — Hva med differansekontrakter Aasland?

Sammen med energidebatten, innblikket i hvordan Europa påvirker norsk hydrogensatsing, regional verdiskaping i Norge, og rykende ferske hydrogenprosjekter og forskning, vil jeg si det ble et lærerikt og variert program.

På besøk i Kobe. Foto: Privat

Et annet høydepunkt jeg ønsker å trekke frem er den Norske Paviljongen på FC EXPO i Tokyo.

I mars dro vi sammen med en norsk delegasjon for å delta på Asias største hydrogenmesse FC EXPO. I tillegg til å få masse besøk på standen, arrangerte vi et seminar med over 100 deltakere fra begge landene og dro på bedriftsbesøk til Takasago Hydrogen Park og HySTRA i Kobe.

NHF har i flere år vært med på å legge til rette for gode møteplasser mellom Japan og Norge, og signerte en MoU med den japanske bransjeforeningen JH2A for å ytterligere styrke dette bilaterale samarbeidet. Vi var også så heldige å få med oss den vakre Sakura-blomstringen!

Grunnet klimaendringene blomstret de tidligere enn vanlig. Til tross for den litt sure bismaken, var dette prikken over i-en for meg.

Lanserer oversikt over alle norske hydrogenprosjekter

#2. Sommerferien går fort. Hva ser du mest frem til det neste halvåret?

Som mange andre ser jeg fram til å kickstarte høsten med Arendalsuka. NHF inviterer til to egne arrangementer: Ett tirsdag kveld og ett onsdag fra kl. fem til seks. I tillegg er vi medarrangør og bidrar inn i flere andre arrangementer. Ta gjerne en titt på nettsiden vår for en oversikt over hvor dere finner oss i løpet av uka.

Vi planlegger flere spennende konferanser og møteplasser til høsten. NHF er blant annet i programkomiteen til H2 Conference Norway, Gasskonferansen og H2 Value Chain, og skal også delta på European Hydrogen Week i Brüssel. En tettpakket og givende høst, med andre ord!

— Teknologien og løsningene er der, og lokasjonen er perfekt

#3. Det har vært mye snakk om differansekontrakter, og det meste tyder på at vi nærmer oss en avklaring denne høsten - med virkning fra 2024. Hva vil det eventuelt si for dere?

NHF har jobbet mye med differansekontrakter i lengre tid. Tidligere i år landet vi vår posisjon på hvordan vi mener ordningen bør se ut, og har hatt flere møter med de relevante departementene for å bidra til å få fortgang i prosessen.

#4. I fjor var det høye strømpriser, i år har vi lav kronekurs. Har det påvirket dere så langt?

Kronekursen har helt klart påvirket reisebudsjettet til NHF, slik det har påvirket alle virksomheter i Norge. Men med det sagt, er nok vi som bransjeorganisasjon i mindre grad påvirket enn det medlemmene våre er.

#5. Sommerferien nærmer seg, og med tidenes svakeste kronekurs blir utenlandsferien dyr. Hvor tilbringer du årets sommerferie?

Jeg elsker å oppleve nye ting og å reise, så sammen med en venninne skal jeg en uke på interrail. Planen er å starte med fjellturer i Sveits før vi toger over alpene og inn i Nord-Italia. Der står mer tog, byvandring og vinsmaking på agendaen.

Resten av sommerferien tenker jeg å tilbringe på hytta sammen med foreldrene mine. Nøtterøy er nydelig om sommeren, og det er lite som kan slå en god bok og lyden av havet i bakgrunnen!

#6. Hvis du får kollegaer på besøk i sommer: Hva vil stå på menyen?

Som teamets eneste vegetarianer føler jeg på presset for å lage et skikkelig digg måltid. Siden sommerkveldene fort kan bli litt kjølige i Norge, ville jeg gått for en sitron og aspargesrisotto med en god italiensk vin til.

Og siden søtsaker står meg hjertet nær, er det ingen bedre måte å avsluttet måltidet på enn med norske jordbær og en appelsinkake fra Nøtterøy Bakeri.

Trykk her for å se alle deltagerne i vår #Sommerspalte 2023

PS: Også fjorårets sommerspalte var populær, du finner alle deltagerne fra 2022 her!

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Målet med gebyrdifferensiering

Marianne Haugland, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs

På tide å gi kundene en gulrot?

Toralf Igesund, Norwaste
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.