Leder
Illustrasjonsfoto: Shell & Gasscos anlegg på Nyhamna og en hydrogen-henger fra Everfuel.

To ferske påminnelser om at sikkerhet er — og må være — førsteprioritet

I forrige uke var det Shell og Gassco som fikk hydrogen på avveie. Denne uken er det Everfuels tur. Det skal vi alle lære av.

Det er ingen tvil om at hydrogen har mange gode egenskaper. Samtidig er det også en gass som kan være skummel, så når ting først går galt kan det fort gå veldig galt.

Desto viktigere er det selvsagt å ta sikkerheten på alvor, og denne uken har vi fått to ferske eksempler på det.

#1. Nedstenging av Nyhamna prosessanlegg

Under planlagt vedlikehold den 12. juni ble det oppdaget en gassformasjon med hydrogen ved rengjøring av at vannbasert kjølesystem på Nyhamna.

Da ble det raskt tatt grep: Alt ikke-kritisk arbeid på anlegget ble stengt ned, samtidig som man umiddelbart startet jobben med å hente inn lokale og internasjonale eksperter for å finne årsaken til gassdannelsen.

Dette innebærer også at vedlikeholdsperioden på anlegget har blitt forlenget – foreløpig frem til 15. juli, melder blant annet Reuters.

— Det jobbes både på Nyhamna, på kontoret i Kristiansund, i Stavanger og vi bruker nå også global ekspertise, sier Kitty Eide – kommunikasjonssjef i Shell til Romsdal Budstikke. Vi tar dette alvorlig, og har derfor stanset alt annet arbeid inne på Nyhamna. Det er et føre var-tiltak for å redusere risikoen. Redusere risiko er hovedfokuset på Nyhamna hver dag, forteller hun videre.

Shell skriver i en oppdatering at de allerede har iverksatt trinnvise tiltak som har redusert gassdannelsen. Situasjonen omtales som kompleks, og tiltak planlegges grundig med solide risikovurderinger for sikker gjennomføring.

Dette er selvsagt dårlige nyheter for Shell og Gassco som taper penger, og det er dårlig nytt for europeiske kunder som trenger norsk gass.

Samtidig er det også godt å se at situasjonen tas på alvor, og at man ikke starter opp igjen før årsaken er funnet og feilen løst.

#2: Everfuel stanser bruk av hydrogenhengere

I går kveld bekreftet Everfuel at de den 10. juni oppdaget en funksjonsfeil og lekkasje på 1 av sine 12 hydrogenhengere.

Det fikk selskapet til innføre et midlertidig bruksforbud på alle hengerne fra samme leverandør, og iverksette en kontrollert utlufting.

I følge de første rapportene ser det til at en sviktende ventil er synderen, og nå skal altså ventilene på alle hydrogenhengerne kontrolleres før de igjen kan tas i bruk. I følge Everfuel er de i tett dialog med leverandøren av hydrogenhengerne for å identifisere årsaken og sikre at korrigerende tiltak iverksettes i henhold til leverandørprotokoll og Everfuel sikkerhetskrav.

Den aktuelle lekkasjen ble oppdaget på en hydrogenhenger i Nederland, og i følge Everfuel sto hengeren på et inngjerdet del av hydrogenstasjonen der den ikke utgjorde noen risiko for mennesker eller miljø.

Er på saken: Som vi har fortalt flere ganger er Hexagon Purus kjent for å levere lagrings- og distribusjonsløsninger innen hydrogen over hele verden – og har også levert utstyret til Everfuels hengere. De bekrefter derfor at de nå samarbeider med både Everfuel og den aktuelle underleverandøren om å løse problemet:

— Sikkerhet er vår høyeste prioritet, sier en talsperson fra Hexagon Purus. Vi har satt i gang en umiddelbar undersøkelse for å identifisere årsaken til feilen på den aktuelle ventilen. Basert på disse funnene vil vi fortsette med de nødvendige trinnene for å løse problemet, slik at alle hengerne kommer tilbake i sikker drift så snart som mulig, forteller han til Hydrogen24.

Dette er selvsagt dårlig nytt for Everfuels kunder, fordi distribusjonen av hydrogen ut til bedriftskunder og hydrogenstasjoner er satt i bero. Selskapet jobber nå med å minimere implikasjonene for kunder og sluttbrukere og vil gi ytterligere oppdateringer når det er tilgjengelig.

Samtidig er det også her godt å se at situasjonen tas på at alvor av de involverte aktørene, og at man ikke starter opp igjen før årsaken er funnet og feilen løst.

Alt har en risiko. Det viktige er kunnskap og gode rutiner

—  Det er jo ingen som ønsker at noe skal skje, men dersom det først inntreffer en hendelse er det viktig at de som jobber med hydrogen har gode rutiner, og at brann- og redningsetatene faktisk vet hva de skal gjøre når de ankommer, sa André Vagner Gaathaug fra Universitetet i Sørøst-Norge.

Anledningen var gjennomføringen av en sikkerhetsworkshop på Herøya i fjor høst.

Siden den gang har Gaathaug riktignok begynt å jobbe i Equinor, men det sitatet føler vi oss trygge på at han står for i dag også. 

Så ja, vi skulle gjerne unngått begge disse hendelsene. Men når de først har skjedd er det godt å se at rutinene ser ut til å ha blitt fulgt. Når feilene eller svakhetene til slutt blir endelig klargjort, vil det også være avgjørende å lære av dem.

Vi håper derfor å komme tilbake med mer informasjon om hendelsene fremover. Ikke fordi vi skal grave oss ned i svakheter, men fordi det kan gi informasjon eller kunnskap som også kan komme resten av bransjen til gode. 

DNV: Øker sikkerheten med programvare

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Er biogassindustrien gode nok på sikkerhet?

Cecilie Drange, Sandcatch Solutions

— Løsningen for Oslos kollektivtrafikk er ikke diesel

Oddvar Røyset, Norsk Hydrogenbilforening
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.