Sirkulære stemmer
Administrerende direktør i Lindum Pål Smits. Foto: Lindum.

Kommunale avfallsaktører og godt samarbeid

I lederen «En Kalmarunion for avfall» ropes det på mer samarbeid på tvers av landegrenser. Lederen peker på interessante refleksjoner rundt en utvikling som har pågått over lengre tid i Norge. Politikeren Jan P. Syse sa en gang at vi må henge sammen, ellers blir vi hengt hver for oss. Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs er enig i Syses analyse. Men det er ikke nødvendigvis slik at en skal dele alt – for enhver pris. I vår bransje ser vi særlig utfordringer knyttet til samhandlingen mellom kommunale og private aktører.

Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs er arbeidsgiver- og interesseorganisasjon for de kommunalt eide avfallsaktørene, og jobber hver dag med å sikre kommunenes interesser både nasjonalt og internasjonalt.

En Kalmarunion for avfall

Selskapene som er medlemmer, har alle rettigheter i vår organisasjon. I tillegg deltar flere av de kommunale etatene i det politiske fellesskapet, der vi søker å påvirke rammebetingelser som er retningsgivende for kommunal avfallsbransje. Alle jobber for de samme interessene, nemlig å sikre en best mulig løsning for det kommunale avfallet og vilkårene for dette.

Som arbeidsgiver- og interesseorganisasjon er vi godt rustet for å ta utfordringene Avfallsbransjen.no peker på. Det er lang og god erfaring med å dele og å diskutere beste praksis, gitt de rammene man har for drift. I Samfunnsbedriftene snakker man fritt sammen mellom medlemmene, og det er fokus på å utvikle gode løsninger videre. Store oppgaver gis kommunale aktører gjennom ny politikk, og det krever samhandling på tvers i Norge, men også på tvers av land.

For på avfallsområdet er Norge allerede sterkt integrert med Europa. Der Norge var gode på avfallsbehandling, så er det EU som driver toget i overgangen til å se avfall som ressurs, og som utvikler politikk på området i et rasende tempo. På overordnet kalles dette gjerne sirkulær økonomi. Eksempler på dette, og som vi jobber iherdig med for medlemmene, er alt som har med utvidet produsentansvar å gjøre og plast spesielt, finansiering og for norske forhold spesielt – en forurensningslov som ble utviklet i en annen tid og som er til hinder for videre utvikling.

Derfor er vi ikke bare aktive overfor norske myndigheter, men også i våre europeiske paraplyorganisasjoner. Arbeidet i EU har vi nok ikke tydeliggjort godt nok utenfor egen medlemsmasse. Det er både tidkrevende og utfordrende å være EØS-land i denne sammenhengen.

Vi er aktive i SGI Europe, en paraplyorganisasjon for de offentlige selskapene i EU, og er dermed en del av EUs sosiale dialog. SGI står for «services of general interest», og kan oversettes med bedrifter av særlig samfunnsnytte. Det betyr at vi tas med i diskusjoner med EU-Kommisjonen spesielt, om spørsmål som angår samfunnsutviklingen i stort. Både når det gjelder arbeidsliv og når det gjelder sektorspesifikk politikk.

I kommunenes paraplyorganisajon i EU, kalt CEMR, leder vi en gruppe som jobber med avfallspolitiske spørsmål spesielt. Ved å lede gruppen, får vi unik tilgang til kontakter og informasjon om hva som rører seg hos de andre landene i Europa. Samtidig det gir det spesiell mulighet til å føre i pennen hva kommunene i Europa skal mene, særlig overfor komiteen for regioner i Europa (Committee of the Regions). Denne komiteen er av de største og viktigste komiteene i Europaparlamentet.

Så situasjonen er altså ikke så dyster som lederen antyder. Men poenget, om at det er gode grunner til å øke samarbeidet betydelig, ligger der. Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs er alltid åpen for å samarbeid med organisasjoner som representerer samme interesser, eller som kan enes om samme standpunkt. Like barn leker best, og det er helt klart bedre å henge sammen. Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs skal i alle fall fortsette sin streben etter å være tydelige, troverdige og til stede.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.