Nyheter
ku eng gård danmark
ADVARER: Frigjøring av gjødselgass kan ta livet av eller føre til alvorlig skade på folk og dyr i løpet av sekundet. Illustrasjonsfoto: Febiyan/Unsplash

– Kan ta liv i løpet av sekundet

Flere aktører i landbruket advarer mot å blande biorest med husdyrgjødsel i gjødselkjeller.

«Vi vil fraråde å tilføre biorest til husdyrgjødsel i gjødselkjeller. Grunnen er mulighet for økt gassproduksjon når biorest blandes med husdyrgjødsel i gjødselkjelleren», heter det i en felles pressemelding fra Landbruksdirektoratet, Mattilsynet, Norsk Landbruksrådgivning HMS, Stiftelsen Norsk Mat/KSL, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Norges Bondelag.

«Dette er det ikke forsket tilstrekkelig på enda, så det er indisier», heter det i pressemeldingen.

Frigjøring av gjødselgass kan ta livet av eller føre til alvorlig skade på folk og dyr i løpet av sekundet,

Mattilsynet er opptatt av at dyreholder beskytter seg selv, andre mennesker og dyrene sine mot ulykker knyttet til gjødselgass.

– Gjødselgassforgiftning er en kjent risiko ved omrøring i blautgjødsel, og dyreholder skal gjennomføre tilstrekkelige forebyggende tiltak i forkant og underveis i arbeidet for å ivareta dyr og mennesker, sier beredskapskoordinator Elisabeth Schei-Berg i Mattilsynet.

Biorest er organisk gjødsel som produseres i biogassanlegg. De siste årene er det forsket mye på husdyrgjødsel som råstoff i biogassreaktorer. Men man vet ikke nok om hvordan innblanding av biorest påvirker gassproduksjon når den blandes med fersk husdyrgjødsel i en gjødselkjeller. Ut fra den kunnskapen man har, kan man si at det er en mulighet for at det øker gassproduksjon i gjødselkjelleren, sier Schei-Berg.

Ulykker med gjødselgass

– Vi opplever at ulykker med gjødselgass skjer, sier styremedlem Arthur Salte i Norges Bondelag med fagansvar HMS.

– Vårt mål er å unngå ulykker med gjødselgass, og det viktigste tiltaket er å sette kunnskap om farene ved håndtering av husdyrgjødsel og biorest, og arbeid med risikovurdering i høysetet. HMS-arbeid i landbruket er kunnskapsbasert, og akkurat nå mangler vi tilstrekkelig kunnskap om farene ved lagring og håndtering av biorest, sier Salte.

Risikovurdering

– Med større driftsenheter og eksterne gjødsellager er ikke arbeid med husdyrgjødsel bare knyttet til dyrkingsperioden lenger, sier fagkoordinator på HMS i landbruket Halle Arnes fra NLR. Husdyrgjødsel, og også biorest, transporteres også i løpet av vinteren. Samme risikovurdering er alltid viktig å ta uansett årstid, sier Arnes. Det gjelder vurdering av vær/vind, temperatur, ventilasjon, økt effekt hvis en tar i bruk nytt røreutstyr, mulighet for å ta dyrene ut av husdyrrommet.

Skriftlige rutiner

Stiftelsen Norsk Mat som driver verktøyet KSL, Kvalitetssystem i landbruket, har samlet lover og forskrifter som gjelder for de ulike produksjonene i landbruket, og det er utviklet sjekklister for blant annet HMS i landbruket.

– Vi har i tillegg utviklet KSL Trygg, og «varsellampene» lyser rødt når det gjelder arbeidsoperasjonen håndtering av husdyrgjødsel, sier fagsjef KSL i Stiftelsen Norsk Mat, Bjørn Austad Hvaleby.

De skriftlige rutinene for håndtering av husdyrgjødsel skal være på plass, sier han, og disse skal brukes hver gang arbeidsoperasjonen skal gjennomføres. Risikovurdering er alltid viktig ved farlige arbeidsoperasjoner. Risikovurdering for håndtering av biorest anbefaler vi er den sammen som for håndtering av husdyrgjødsel, sier Hvaleby.

Kilde: Pressemelding

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.