Sirkulære stemmer
Pia Farstad von Hall er daglig leder i Biogass Norge. Foto: Jill Johannessen/ Samfunnsbedriftene.

Takk for faglig engasjement og deltakelse – noen tanker dagen derpå

Biogass Norge er glad for at så mange fant veien til årets Biogasskonferanse. Antall deltakere øker år for år og det faglige engasjementet gjenspeiler en bransje som har stor tro på vekst og nyskaping. Det er ingen tvil om at mange grundere i bransjen og sammen med etablerte store bedrifter er det store muligheter i biogassmarkedet. Og biogass er en viktig del av den grønne omstillingen og en god kilde til bærekraftig energi. Noe som kom klart frem på årets konferanse.

Som alltid er det interessant å høre administrerende direktør i European Biogas Association, Harmen Dekker, fortelle om EU sin satsing på biogass. Satsingen har ikke blitt mindre og Biogass Norge vil følge opp det industrielle initiativet fra Brussel via EBA sitt arbeid.

Debatt om biogass 20. april

Alfred Bjørlo og Venstre sin interpellasjon på Stortinget er også en god mulighet for en god debatt på Stortinget om de politiske visjonene for norsk biogassbransje. Interpellasjonen skal opp til debatt den 20. april – så da er det bare å benke seg foran pc-skjermen og følge med på Stortingets nettsider.

Den politiske samtalen i avslutningen av konferansen understreker behovet for fortsatt oppfølging på Stortinget. Politikerne er positive, men vi mangler handlekraften. Der har regjeringen et særlig ansvar!

Egen NOU

Biogass Norge og Norges Bondelag har tatt opp behovet for en egen NOU om biogass – og jeg vil benytte muligheten til å minne om at det er et viktig tiltak for å få en helhetlig gjennomgang av bransjen og en helhetlig vurderinger av virkemiddelapparatet for bransjen. Situasjonen Sømna biogass har havnet i på grunn av uklare retningslinjer mellom Enova, Bionova og Innovasjon Norge – sier mye om behovet for en helhetlig tilnærming.

Biodrivstoff og årlige forpliktelser om økt produksjon

Biogassbransjen har lenge sagt at vi bør ha som mål å nå en produksjon på 10 Twh innen 2030. EU skal tidoble sin produksjon på syv år. Norge bør ha en ambisjon om det samme. Det er derfor prisverdig at SV har forslått en forpliktende vekst i biogassproduksjonen på 2,5 Twh de neste årene. Men Biogass Norge vil minne om at det ikke er nok å sette krav til økt produksjon – virkemiddelapparatet må rigges for en slik vekst! Da trengs en helhetlig politikk for biogassbransjen.

Industriperspektivene

Biogassbransjen handler ikke bare om produsentene. Det handler om en sirkulær verdikjede som inkluderer landbruk, havbruk, fiske, leverandører og distributører. Industriperspektivet hos de mange aktørene må det legges til rette for gjennom lover og regler – og gjennom hensiktsmessige støtteordninger.

Biogass Norge ser frem til god dialog med partiene på Stortinget fremover om disse spørsmålene. Nå må vi klare å gå fra ord til handling! Også i Norge!

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Vi må slutte å importere biodrivstoff. Det må vi lage selv

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Nasrin Naimy, Biogass Norge

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.