Nyheter
Venstres næringspolitiske talsperson, stortingsrepresentant Alfred Bjørlo. Foto: Helle Frogner/Venstre.

Biogasskonferansen 2023:

Venstre etterlyser økt produksjon

I en interpellasjon til olje- og energiministeren spør Venstres Alfred Bjørlo hva regjeringen vil gjøre for å øke produksjon og bruk av biogass i Norge.

– Norge må følge etter EU og satse for fullt på biogass som en av fremtidens viktigste energikilder. Det er fullt mulig å skaffe 10 TWh ny energi fra biogass i Norge før 2030. Det vil gjøre biogass til en av de energikildene som virkelig monner for å løse strømkrisen, samtidig som det løser andre miljøproblem og skaper ny eksportnæring, sier Venstres næringspolitiske talsperson, stortingsrepresentant Alfred Bjørlo, i en pressemelding. Bjørlo utfordrer regjeringen til å svare Stortinget om ambisjoner og mål for norsk biogass-satsing. Han har levert følgende interpellasjon til Olje- og energiminister Terje Aasland:

«Auka produksjon og bruk av biogass kan kutte klimautslepp, løyse lokale miljøproblem og gi ny verdiskaping. EU, Sverige og Danmark satsar stort på biogass, medan Noreg ligg langt etter sjølv om vi har enormt behov for ny rein energi raskt. Biogassnæringa har i tillegg stort eksportpotensiale. Kva vil regjeringa gjere for å auke produksjon og bruk av biogass i Noreg og stimulere til eksport av biogassteknologi?»

Bjørlo holdt innlegg om temaet under Biogasskonferansen 2023 tirsdag.

– Sist uke kom en rapport som viser at vi kan få opptil 20 TWh inn i energisystemet i Norge fra biogass, og at mye av det kan komme på plass raskt. Det gjør biogass til den raskeste veien til nok energi i Norge, sammen med ENØK og sol, sier Bjørlo

– Ikke bare gir biogass nullutslipp i transport. Biogass fjerner også store mengder metangass som i dag ligger i deponi og møkkakjellere. Legger vi til at Norge har tung kompetanse i å bygge biogassanlegg og de stigende biogassprisene internasjonalt, så har vi i Norge utrolig store muligheter til å gjøre mye bra både for klima og næringsliv.

– Det viktigste nå, er at vi setter et tydelig nasjonalt mål for hvor vi vil med biogass, at vi henger med i tempoet EU og ulike EU-land har på utrulling av biogass, og får ryddet i det norske virkemiddelrommet. I dag vet knapt Enova hva Innovasjon Norge gjør på biogass, og på toppen av dette kommer nå nye BioNova – uten at virkemidlene samlet sett gir tilstrekkelig kraft.  Med de enorme grønne pakkene som nå kommer i USA og EU, må vi sette opp farten i Norge for å henge med i det grønne skiftet, sier Bjørlo i pressemeldingen.

Kilde: Pressemelding

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.