Nyheter
Espen Tonning Otterlei fra Lyse Neo og Lene Beadle fra IVAR på scenen på Biogasskonferansen 2023. Foto: Øyvind Paulsen

Biogasskonferansen 2023:

Lyse og IVAR ser på CO2-fangst

Vil fange CO2 fra oppgraderingsprosessen for biogass, flytendegjøre den og selge til drivhus i Rogaland.

Energiselskapet Lyse og det interkommunale renovasjonsselskapet IVAR i Rogaland ser nå på muligheten for å flytendegjøre CO2 fra biogassoppgraderingsprosessen for salg.

IVAR eies av tolv kommuner i Rogaland, og driver to biogassanlegg. Anlegget på Mekjarvik i Randaberg kommune produserer primært på avløpsslam fra eierkommunene, og produserte cirka 30 GWh i 2022. Anlegget på Grødaland i Hå kommune drives primært på matavfall, og produserte cirka 23 GWh. Lyse eies av 14 kommuner i samme region, distribuerer biogassen fra IVARs anlegg, og har lang relasjon som energileverandør til veksthusnæringen.

Grønn CO2

Lene Beadle på Biogasskonferansen 2023. Foto Øyvind Paulsen

– I dag går CO2en fra oppgraderingsprosessen rett ut i lufta, men den kan vel så gjerne flytendegjøres og brukes som grønn CO2, sier avdelingsleder tjenesteutvikling i IVAR IKS, Lene Beadle, til Biogassbransjen.no.

Onsdag holdt hun og Esben Tonning Otterlei fra Lyse innlegg om det planlagte prosjektet under Biogasskonferansen 2023.

– Veksthusnæringen står som resten av samfunnet ovenfor grønn energiomstilling. Når naturgass og propan skal fases ut av veksthusnæringen vil det medføre økt behov for tilført CO2 for å opprettholde optimal plantevekst, følger Otterlei opp.

IVAR og Lyse er også med i et karbonfangstprosjekt ved et avfallsforbrenningsanlegg selskapene eier sammen.

– Vi er utsolgt for biogass

Endringer i CO2-markedet

Espen Tonning Otterlei på scenen på Hotel Bristol. Foto: Øyvind Paulsen

– Vi vet det vil bli endringer i CO2-markedet, i dag stammer det meste av CO2 i det norske markedet fra Yara, men Yara skal også elektrifisere og da blir det underskudd i markedet.

– CO2 er tungt og derfor dyrt å transportere, og vi mener det er moment for å etablere lokale bærekraftige verdikjeder. Dette ser vi også i sammenheng med CO2 fra karbonfangst fra avfallsforbrenningsanlegget som IVAR og Lyse driver sammen, sier Otterlei.

IVAR har også tidligere vært i dialog med veksthus i nærheten av det ene biogassanlegget, der den første ideen var å knytte anlegget sammen med veksthuset og overføre CO2en, ikke ulikt det som gjøres ved Den Magiske Fabrikken i Vestfold.

– Ett av våre biogassanlegg kan dekke behovet til 2-3 drivhus avhengig av hvor store de er, nå ser vi i tillegg på muligheten for å flytendegjøre og transportere gassen til der behovet er, sier Beadle.

IVAR setter ned foten for hageavfall

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.