Nyheter
Mathilde Tybring-Gjedde (H), Terje Halleland (Frp), Ola Elvestuen (V), Birgit Kjerstad (SV) og Linda Merkesdal (Ap) er skjønt enige om at det er et stort biogasspotensial i Norge. Foto: Øyvind Paulsen.

Bred enighet om å målfeste biogassproduksjon

Fremskrittspartiet, Venstre og SV vil alle stille produksjonsmål til biogass. Høyre og Arbeiderpartiet er på glid.

Det politiske panelet som avsluttet årets Biogasskonferanse var skjønt enige om at Norge har et stort, uutnyttet potensial i biogassproduksjon.

Tidligere denne måneden la NORSUS frem en rapport som viser at det er mulig å øke produksjonen av biogass i Norge betydelig fra dagens 0,7 TWh.

Stort potensiale for økt biogassproduksjon i Norge – Her er rapporten

Alle vil ha 10 TWh

Fremskrittspartiets Terje Halleland sa under debatten at man lenge har visst at det er mulig å øke produksjonen til 10 TWh. Men skal det oppnås er det nødvendig med bedre rammevilkår.

– Biogass har vært veldig stemoderlig behandlet. Energikommisjonen som skulle komme med redningen for energiforsyningen nevner for eksempel ikke biogass med ett ord, sa Halleland.

Han svarte kontant ja på at Fremskrittspartiet vil sette et produksjonsmål på 10 TWh.

Samme svar ga Venstres Ola Elvestuen og SVs Birgit Kjerstad. Mathilde Tybring-Gjedde fra Høyre og Arbeiderpartiets Linda Merkesdal lovet at de ville vurdere å sette et slikt mål.

Elvestuen mener Enova sitter på løsningen for å nå målet.

Lyse og IVAR ser på CO2-fangst

Bestilling til Enova

– Gi Enova en tydelig bestilling på 10 TWh. Da må de gi støtte til det målet som er satt. I dag gir Enova seg for tidlig. Med et tydelig mål om at vi skal nå 10 TWh, får Enova vurdere hvor mye som kreves for å nå det målet. Det gjorde vi i sin tid med elbilladere i Troms og Finnmark, sa Elvestuen.

Han viste til at dette er noe regjeringen kan gjøre gjennom en tilleggsavtale med Enova.

Birgit Kjerstad fra SV fortalte at partiet onsdag leverte et forslag i Stortinget til opptrapping av biogassproduksjonen. Hun mente også det er illustrerende for biogassens posisjon at Energikommisjonen ikke en gang nevner det.

– Jeg blir oppgitt. Vi trenger ikke flere forslag i Stortinget. Vi har til og med enstemmige vedtak som ikke er fulgt opp. Det er statsråden som bestemmer. Vi trenger mer energi og trenger ikke vente på EU. For det første må vi likebehandle norsk biogass med de øvrige landene i Norden og vi må likebehandle biogass med annen nullutslippsteknologi. Det nytter ikke med forslag i Stortinget. Det vi trenger er action, sa Halleland.

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Vi må slutte å importere biodrivstoff. Det må vi lage selv

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Nasrin Naimy, Biogass Norge

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.