Nyheter
Seniorrådgiver i Norwaste, Line Diana Blytt la frem biogasstatistikken tirsdag. Foto: Øyvind Paulsen.

Biogasskonferansen 2023:

Slik ble fjorårets biogassproduksjon i Norge

Biogasstatistikken for i fjor ble lagt frem under Biogasskonferansen 2023.

Når man inkluderer hele produksjonen, inkludert faklet mengde, ser det ut til at det ble produsert 734 GWh biogass i Norge i fjor.

Det er fasit etter at Norwaste har hentet inn tall fra den norske bransjen, på oppdrag fra Biogass Norge og Biogass Oslofjord.

– Det er litt skuffende at det ikke er en større økning, men en del av de planlagte prosjektene med oppstart i 2022 kom sent i gang, og det har vært driftsproblemer som gjør at produksjonen ikke ble så høy som bransjen hadde sett for seg, sier seniorrådgiver i konsulentselskapet Norwaste, Line Blytt, til Biogassbransjen.no.

Hun har ledet arbeidet med statistikken, som ble presentert på Biogasskonferansen 2023 tirsdag ettermiddag.

– Det har vært en del purringer, og vi fikk de siste tallene forrige uke, men vi har gjort færre estimater enn i fjor. Det virker ikke som alle anleggene har oversikt over alt vi spør om, sier Blytt.

Så særlig på biorest

Årets utgave av rapporten har satt særlig søkelys på biorest.

– Det skorter på tall om bruk av biorest, hva den inneholder av næringsstoffer og hva den bidrar med av gjødselverdier. Jeg skulle ønske bransjen hadde et mer bevisst forhold til sin rolle i sirkulærøkonomien, ikke bare på gassiden, sier Blytt.

I arbeidet med tallene har hun vært overrasket over det store antall anlegg under planlegging og bygging, rundt 35 anlegg (inkluderer gårdsanlegg).

– Veldig mye skjedde i løpet av 2022. Det kan hende vi ikke fanget opp alle for et år siden, men det virker som flere satser, og det er tydelig at mange vil gå ut med sine planer.

Faksimile fra rapporten.

Fakler 73 GWh

Fortsatt ser man mye fakling. Totalt finner rapporten at det ble faklet gass tilsvarende 73 GWh i 2022.

– Det er dyrt å oppgradere gass, og mange velger å fakle overskuddet. Det gjelder både gårdsanlegg og mindre industrielle anlegg. De bedriftene som har eget renseanlegg med anaerob utråtning av prosessvann som renseprosess er vanskelig å fange opp, siden de ikke er definert som biogassanlegg. Men de produserer en god del gass. Vi har forhåpentligvis fått oversikt over disse i år.

– Hvorfor lages det en egen bransjestatistikk?

– Oversikten til Statistisk sentralbyrå er ikke like detaljert, og vi ser på alle sider ved statistikken, inkludert fordeling av gassbruk som oppgradering, biogjødsel, sysselsetting med mer. Vi skiller mellom offentlige og private eiere av anlegg, og vi klarer å få en geografisk visualisering av dataene. Statistikken gir bransjen bedre verktøy for å synliggjøre aktivitetene og for politisk påvirkning

Omkring 190.000 tonn tørrstoff gikk som råstoff til biogassproduksjon i fjor, og cirka 1500 tonn fosfor ble materialgjenvunnet. Det tilsvarer cirka 17 prosent av fosfor fra mineralgjødsel.

Faksimile fra rapporten.
Faksimile fra rapporten.

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.