Sirkulære stemmer
Koordinator Tord Araldsen i Biogass Oslofjord. Foto: Biogass Oslofjord.

Et hint til Samferdselsdepartementet?

Miljødirektoratet publiserte denne uken en ny rapport om «Vurdering av konsekvenser for klimagassutslipp og luftkvalitet ved fritak for bompenger». Arbeidet ble utført på bestilling av Samferdselsdepartementet.

Umiddelbart kan det se ut til at Miljødirektoratet har en negativ holdning til bruk av biogass i byene, men om en leser mellom linjene virker rapporten som et hint til Samferdselsdepartementet om at biogass også bør få fritak i bompasseringer på riksveier og fylkesveier. Rapporten påpeker at bruk av biogass i byene har noen ulemper, bl.a. at det i større grad konkurrer med elektriske kjøretøy og at det har noe utslipp til luft som påvirker luftkvalitet. Samtidig påpekes det at biogass er et fantastisk drivstoff i klimasammenheng. Den uskrevne konklusjonen er at biogass i byene er bra, men det hadde vært enda bedre om vi kunne styre bruken av biogassen mot langtgående tungtransport. For å få til dette er det er viktig at økonomiske insentiver tilrettelegger for utviklingen vi ønsker.

Med andre ord kan rapporten tolkes slik at Miljødirektoratet fremdeles er svært positive til biogass, og ønsker seg fritak for tunge biogasskjøretøy på fylkes- og riksveier fordi det i mindre grad overlapper med batteridrevne kjøretøy.

For oss oppleves derfor ikke rapporten som kontroversiell, men underbygger mantraet om at biogass bør brukes til det som ikke kan elektrifiseres.

Rapporten kunne kanskje gått litt mer inn på andre positive klima- og miljøeffekter ved bruk av biogass, sett på risiko for fakling av komprimert gass (CBG) ved lav etterspørsel og gjort et litt grundigere arbeid med å undersøke årsaken til dårlig luftkvalitet i byene, men dette var ikke en del av oppdraget. I mellomtiden kan en selv studere utslippskilder i Miljødirektoratets verktøy «Fagbrukertjeneste for luftkvalitet» for å danne seg et bilde på om biogasskjøretøy i byene kommer til å ha noen betydelig innvirkning på luftkvaliteten.


Les Miljødirektoratets rapport her: Gasslastebiler i bomringen M-2432 2022

Miljødirektoratet frykter innfasing av biogass på bekostning av el

Ser ikke problemet

– Biogass må ikke gå på bekostning av nullutslippskjøretøy

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.