Sirkulære stemmer

Sats ordentlig på biogass, nå!

Rødt Skien er bekymret for at Grenland-kommunenes ambisiøse satsing på produksjon og bruk av klimanøytral biogass som sentral strategi i det grønne skiftet er i ferd med å gå i stå. Denne bekymringen kommer som følge av manglende administrativ, miljøfaglig og politisk oppfølging av satsingen fra eierkommunene og fylkeskommunen for å sikre helt sentrale rammevilkår for å lykkes med biogass-satsingen.

Energikrisa og en ustabil geopolitisk situasjon har satt elbil-satsingen flere skritt tilbake, og det blir stadig tydeligere at elbil-satsingen er beheftet med flaskehalser og problemstillinger knyttet til både miljøaspekt, stormaktspolitikk og råvaremessig sårbarhet. Denne situasjonen krever alternativ tenkning – både innen privat- og næringstransport og energiproduksjon til annet bruk.

«Biogass er den suverent beste klimaløsningen for transport – også bedre enn et helelektrisk kjøretøy». (Sitat fra rapport sept. 2022 fra Stakeholders til Grønt landtransportprogram)

Biogass-prisen på pumpestasjon er pr. januar 2023 langt høyere for biogass enn for diesel pr. sammenliknbar energimengde. Dette har resultert i at ulike virksomheter innen transportsektoren, både privat og offentlig, har begynt å revurdere og reversere sine store satsinger på kjøretøy med biogass-drift og i stedet vurderer andre, og mindre klimavennlige, løsninger.

Rødt Skien vil nå starte et politisk arbeid med sikte på å fremme et felles partipolitisk initiativ om å nedsette et hurtigarbeidende interkommunalt biogass-utvalg i Grenland. Utvalget skal analysere situasjonen og komme med forslag til umiddelbare grep som kan sikre «full gass» på biogass-satsingen som en viktig grønn erstatning for diesel og bensin i transportsektoren, i landbruket og som energibærer innen oppvarming og produksjon på flere områder.

Utvalget må være bredt sammensatt av forskere/fagfolk på området, politikere og medlemmer av administrasjonen fra eierkommunene i biogass-satsingen, sentrale brukere av biogass innen transportsektor og næringsliv. Fagfolk og representanter fra vellykkede satsinger på lokal produksjon og bruk av biogass samt bruk av biorest som erstatning for kunstgjødsel, bør også med i utvalget.

Rødt Skien tar sikte på å engasjere partiets stortingsgruppe i et nytt, forsterket nasjonalt biogass-initiativ.

Innlegget er tidligere publisert i Telemarksavisa.


Illustrasjonsfoto Skien, forsiden: Mik Hartwell (CC BY-SA 2.0).

 

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.