Nyheter
Miljøstyrelsen i Danmark ønsker at søpla blir liggende. Foto: Miljøstyrelsen

– La søpla ligge

Ber strandgjestene droppe å rydde etter seg.

Den danske Miljøstyrelsen går nye veier for å kartlegge forsøplingen langs Skagens strender. På åtte forsøksstrender settes det nå opp skilt, der strandgjestene innstendig oppfordres til ikke å rydde søppel.

Tau, plastpellets og armeringsfiber dominerte funnene i Strandryddeuken

Vil se hvor ille det er

– Det er kanskje overraskende at vi i Miljøstyrelsen ber folk om å la papir, plast, bokser og annet avfall ligge, men hvis søppelet samles opp av forbipasserende så undervurderer vi problemet med avfallet, sier kontorsjef Berit Borksted i en pressemelding.

Prosjektet gjøres i samarbeid med Kommunenes Internasjonale Miljøorganisasjon (KIMO) og forskere fra universitetet i Aarhus.

Fire ganger i året skal forskerne selv ta turen til strendene for å plukke søppel. Senere skal funnene undersøkes for å finne ut hva slags type avfall som havner på strendene og hvor det kommer fra.

I hver ende av forsøksstrendene er det satt opp skilter som ber besøkende om å la søpla ligge. Strendene er de mest populære i forsøksområdene og derfor mener Miljøstyrelsen at det også er størst risiko for at strandgjestene tar saken i egne hender, dersom de ikke blir bedt om å la være.

Vestland ryddet mest

Langt igjen

Siden 2005 har Miljøstyrelsen kartlagt forsøpling på strendene. Tendensen viser at avfallsmengdene går svakt nedover. I 2021 ble det funnet omkring 350 avfallsgjenstander per 100 meter strand ved Nordsøen og Skagerrak.

– EU har definert at en god miljøtilstand forutsetter at antallet avfallsgjenstander ligger under 20 per 100 meter. Ut fra denne definisjonen er det et godt stykke før danske strender oppnår god miljøtilstand, sier Borksted.

En tredel av forsøplingen på danske strender er knyttet til fiskeriaktivitet.

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Vi må slutte å importere biodrivstoff. Det må vi lage selv

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Nasrin Naimy, Biogass Norge

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.