apne-artikler Grønne Penger
investmentpartnerne Nicklas Holm og Christian Holm Nilsen. Foto: Torbjørn Leidal

Her får du penger til vekst

Impact investeringsselskapet Norselab   lanserer finansieringstilbud i Q1 2023  for grønne grunderselskaper som skal vokse.

Investeringsselskapet Norselab mener det er vanskelig for gode, sunne selskaper i få tilgang til kapital som ikke er aksjekapital. Spesielt skal dette gjelde kapital for vekst. For de store selskapene finnes det tilbud, mens Norselab nå skal etablere en løsning for mindre selskaper.

Tetter kapitalgap i markedet

Det nye fondsinitiativet – Meaningful Structured Equity – som ledes av investmentpartnerne Nicklas Holm og Christian Holm Nilsen, er planlagt lansert i første halvdel av 2023. Structured Equity-fondet skal fylle et kapitalgap for nordiske vekstselskaper med «et tydelig positivt bidrag til bærekraftsmålene». En typisk investering vil være i VC-støttede selskaper med en validert forretningsmodell.

Investmentpartner Christian Holm Nilsen i Norselab. Foto: Torbjørn Leidal

Ikke gjeld – men egenkapitalfond

–Vi investerer gjennom preferanseaksjer som ikke er utvannende for grunderne og de andre aksjonærene, sier Christian Holm Nilsen.

Han legger til at det er avsatt tidsbegrensing på preferanseaksjene slik at dette betales tilbake som avtalt. Ordningen beskytter Norselab sin nedside.

– Det som skiller oss fra andre er at vi synes det er greit med andre i kapitalstrukturen som Innovasjon Norge og andre som har bidratt med vekstkapital. Norselab skal ikke binde selskapet på føtter med kovenanter også vil de også være en sparringspartner for selskapet i perioden de er investert, sier Nicklas Holm.

Holm har svensk bakgrunn, men med erfaring fra Oljefondet i Oslo.

Forutsetter tilbakebetaling

Hvis selskapet ikke betaler tilbake innen avtalt tid, vil de eksisterende aksjonærene bli utvannet gjennom tegningsretter.

Investmentpartner Nicklas Holm i Norselab.Foto: Torbjørn Leidal

Investerer etter første fase – og gjerne med negativ bunnlinje

Investorene i Norselabs fond skal ikke ta risikoen på å være inne tidlig i selskaper. Derimot investerer de i selskaper som allerede har en kundemasse og omsetning, men som står utenfor tradisjonell bankfinansiering. Selskapene har ofte negativ bunnlinje fordi de prioriterer vekst.

– Vi skal være i en senere fase enn tradisjonelle start-ups og hvor den første risikoen er tatt og hvor Norselab  er med å finansiere veksten, forteller Holm.

Stimulere vekst i stedet for kortsiktig fortjeneste

Mange unge, grønne selskaper prioriterer vekst fremfor fortjeneste. Det innebærer at bunnlinjen er negativ og tilgangen på kapital – spesielt i de tider vi opplever nå – er mangelfull.

– Her kommer vi inn, sier Christian Holm Nilsen.

– Det er de selskapene vi ser etter som tar et bevisst valg på vekst i stedet for kortsiktig å gå i balanse.

Norselab har flere fond

I tillegg til fondet for vekst som lanseres i første halvdel av 2023 2023 – Meaningful Structured Equity – har Norselab tre andre fond, to tradisjonelle Venture-fond som investerer i tidlig fase, og ett høyrentefond som investerer i mer modne selskaper.

Norselab’s første venturefond, Meaningful Equity I, ble lansert 2020. Med NOK 700M NOK var dette det største førstegangs venturefondet i Norge. Porteføljen inkluderer selskaper som Antec, Ava Ocean, Carrot og Varig. Meaningful Equity II ble lansert i 2022, og lukkes i Q2 2023. Alle Norselab’s nye fondsinitiativer er såkalt “Artikkel 9” (“mørkegrønne fond”) under EU’s nye offentliggjøringsforordning (SFDR). 

Skalerbar fondsplattform og internasjonale eiere

Norselab ble grunnlagt i 2015 av Yngve Tvedt og Aksel Lund Svindal. I 2020 etablerte selskapet en internasjonalt regulert fondsstruktur egnet for å hente kapital globalt. Fondsplattformen er skalerbar og skreddersydd for selskapets ambisjon om å etablere en serie impact-fond på tvers av aktivaklasser.

Den amerikanske impact-investoren Capricorn Investment Group kjøpte i Q4 2021 20% av i Norselab’s eierselskap, Norselab Group AS (tidl. Longhouse Group AS). Capricorn er grunnlagt av eBay-gründer Jeff Skoll, og har USD 10 MRD AUM dedikert til impact-investeringer.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Vi må slutte å importere biodrivstoff. Det må vi lage selv

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Nasrin Naimy, Biogass Norge

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.