Sirkulære stemmer
Nelly Flatland er leder for bærekraft i Atea

Kjære Espen

En halv uke er gått siden du pakket dressen sammen og vendte hjemover etter to uker med forhandlinger på klimatoppmøte i Egypt. Der satt du i tøffe klimaforhandlinger på vegne av Norge. Nettene ble nok lange, selv om kulda ikke setter inn – verken i Sharm el Sheik eller på polene, fordi de holder på å smelte som følge av global oppvarming.

Denne påminnelsen kommer fra vennene dine i Atea. Vi er kanskje ikke selskapet som ligger lengst frem i pannebrasken din, men vi er faktisk det største IT-selskapet i Norden og Baltikum. Faktisk er vi det tredje største IT-selskapet i Europa, og i 2022 ble vi kåret til et av de mest bærekraftige selskapene i verden.

27 år med klimatoppmøte

COP står for “Conference of the Parties”, og 27 forteller oss hvor mange år dette møtet har blitt arrangert. Hensikten med klimatoppmøtene er å bli enige om hvordan man jobber videre med klimamålene og følger opp forpliktelsene i klimaavtalen.

I fjor var jeg i Glasgow under klimatoppmøtet selv og satt etter endte forhandlinger igjen med en følelse av at det var mer enn vi hadde turt å håpe på, men mindre enn vi trengte. Den følelsen sitter jeg igjen med også i år. I år var vi også vitne til et påfallende fravær av sivilsamfunnet og aktivister under klimatoppmøtet – noe som bygger under behovet for at også virksomheter tar rollen som aktivister i enda større grad.

Mange av klimatiltakene som er iverksatt har ikke vært tilstrekkelige. Hvert år tar vi noen skritt i riktig retning. Men det er museskritt og vi trenger kvantesprang.

Teknologien er her

IT-bransjen står globalt for like store utslipp som flytransporten. Det er anslått et sted mellom 2 til 3 prosent. Derimot kan IT-bransjen bidra til å redusere de øvrige 98 til 97 prosentene – i motsetning til luftfarten. Det vi trenger av teknologi for å drive det grønne skiftet er her. Det handler om å ta i bruk de løsningene som allerede finnes.

Med dagens politikk og mål for offentlig og privat sektor når vi ikke 1,5-gradersmålet, som ifølge forskningen er helt avgjørende for vår fremtid på planeten. Det viser også en fersk rapport om våre nasjonale mål, som påpeker at Norge verken er i rute for å nå våre klimamål i 2030 eller 2050.

Klimamål som forplikter

Du var også tydelig etter klimatoppmøtet på at du savnet flere konkrete tiltak. Selv om enigheten om tap og skade-fondet var bra og viktig å få landet, savnet både du og vi tydeligere formuleringer og ambisjoner knyttet til utslippskutt. Derfor foreslår vi at du tar saken i egne hender og lar Norge gå foran som et foregangseksempel på hvordan det kan gjøres.

Vi trenger gode tverrfaglige samarbeid også i politikken skal vi lykkes med det grønne skiftet. Denne transformasjonen er ikke noe som miljødepartementet eller du alene fikser, Espen. Alle dine ministerkolleger må bli klimaministre. Og et helt konkret tiltak du kan følge opp etter klimatoppmøte er å lovfeste for norske virksomheter at de må sette seg vitenskapsbasert klimamål i tråd med Parisavalen. Dette må du nødvendigvis gjøre i et tverrfaglig samarbeid med din gode kollega næringsminister Vestre. Han har jo allerede litt erfaring med å forplikte virksomheter gjennom sin eierskapsmelding, som stiller krav til at alle statlige selskaper har klimamål som forplikter. Det skal sikre netto nullutslipp fra selskapene innen 2050. Vi trenger det samme for alle virksomheter – ikke bare statseide aktører.

Lang vei igjen

Jeg husker da jeg var 27 år. Ganske voksen. Ferdig utdannet, noe arbeidserfaring. Definitivt voksen nok til å bli holdt ansvarlig for mine handlinger. Og det samme gjelder COP27 som ble arrangert for 27. gang. Jeg, samfunnet, næringslivet, sivilsamfunnet og barna mine holder dere ansvarlige, Espen.

Det er fremdeles en lang vei igjen fra ord til handling. Men vi stoler på deg.

Med vennlig hilsen

Nelly,

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Er biogassindustrien gode nok på sikkerhet?

Cecilie Drange, Sandcatch Solutions

— Løsningen for Oslos kollektivtrafikk er ikke diesel

Oddvar Røyset, Norsk Hydrogenbilforening
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.